Mastercard opent Europese cybersecurityhub

05 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mastercard heeft het Europees Cyber Resilience Centre (ECRC) geopend binnen zijn Europese hoofdkantoor in het Belgische Waterloo. De nieuwe cybersecurityhub is ontworpen om de beveiliging tegen cyberbedreigingen te optimaliseren en de reactiesnelheid te versnellen.

Met de opening van het centrum wil Mastercard zijn inzet op het gebied van cybersecurity meer handen en voeten geven. Het initiatief moet de samenwerking tussen publieke en private sectoren stimuleren, helpen bij het bestrijden van cyberdreigingen en de regionale veerkracht vergroten.

De toenemende digitalisering en connectiviteit brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder een stijging van cybercriminaliteit. Fraudeurs maken gebruik van geavanceerde technologieën om consumenten en bedrijven op nieuwe en slinkse manieren te benadelen. De economische impact van cybercriminaliteit is enorm, met een geschatte waarde van biljoenen euro's wereldwijd.

Mastercard opent Europese cybersecurityhub

“Cybercriminaliteit evolueert snel in onze ultraverbonden wereld. Met het ECRC brengen we de scherpste geesten samen en innoveren we constant om Europa's veerkracht te versterken en het publieke vertrouwen hoog te houden”, reageert Mastercard-CEO Michael Miebach.

De nieuwe cybersecurityhub draagt bij aan Mastercards doel om cyberbedreigingen binnen het digitale ecosysteem te bestrijden. In 2023 heeft de cyberinfrastructuur van Mastercard 143 miljard transacties weten te faciliteren en beschermen.

Samenwerking als sleutel

Door klanten en partners samen te brengen met nationale cyberinlichtingendiensten, handhavingsinstanties en brancheorganisaties, wil Mastercard met het ECRC de regionale samenwerking bevorderen. Dit moet resulteren in meer veerkracht en een leidende rol bij het oplossen van regionale cyber- en fysieke incidenten.

Het European Cyber Resilience Centre beschikt ook over een zogeheten Fusion Centre, dat dient als het hart van Mastercards incidentenbestrijding. Ook is er het Digital Forensics Lab, waarin vertegenwoordigers van meer dan twintig teams samenwerken.

Ook Europol heeft gereageerd op de opening van het centrum. “Bij Europol geloven we sterk in de kracht van samenwerking tegen cybercriminelen. Het Europees Cyber Resilience Centre helpt ons bij het verder optimaliseren van onze sectoroverschrijdende samenwerking”, aldus Catherine De Bolle, Executive Director van Europol.