Leaders in Finance Academy lanceert AML-learning sessies

25 januari 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

De Leaders in Finance Academy lanceert dit voorjaar een nieuwe serie learning sessies rond antiwitwassen. ‘AML Listen, Learn & Connect’ is exclusief gericht op medior en senior AML-analisten die gezamenlijk willen leren en nieuwe connecties willen leggen met vakgenoten.

De strijd tegen witwassen – het is vandaag de dag ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen voor de financiële sector. Van voortdurend veranderende wetgeving tot nieuwe technologieën, inzichten én inventieve manieren van criminelen om de opgeworpen barricades te omzeilen: de ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op.

Opgeteld biedt het een enerverend werkveld voor AML-professionals, die vooropgaan in de strijd tegen financial crime. Te midden van al die ontwikkelingen is het echter ook een hele uitdaging om up-to-date te blijven – zéker als je maar al te makkelijk wordt opgeslokt in de dagelijkse drukte van je eigen organisatie.

Leaders in Finance Academy lanceert AML-learning sessies

Vanuit deze gedachte lanceert de Leaders in Finance Academy zijn nieuwe learning sessies, vertelt medeoprichter Ernst Beskers. “We merken dat onder medior en senior AML-analisten behoefte leeft om eens voorbij de grenzen van de eigen organisatie te kijken. Om samen met vakgenoten te leren en praktijkervaringen te delen.”

Leren van elkaar

Op ‘AML Listen, Learn & Connect’ leren de deelnemers dan ook in de eerste plaats van elkaar. “In lijn met de focus op mediors en seniors zijn de bijeenkomsten echt opgezet als ‘peer-to-peer’ learning sessies”, legt Beskers uit. Ook zal iedere sessie een gastspreker uit de AML-keten zijn of haar inzichten delen.

Aan bod komen uiteraard de vele facetten van het vakgebied. Denk aan specifieke fraude- en witwasmethodes, de vertaling van industry baselines naar het dagelijkse werk, de risk-based approach en hoe je hier invulling aan geeft binnen je eigen rol.

“Daarnaast is er uitgebreid ruimte voor discussie over de vele dilemma’s en vraagstukken die spelen”, vult Beskers aan. “Denk bijvoorbeeld aan vertrouwen versus controle en klantbelang versus compliance.”

Naast het verbreden van de eigen professionele horizon, bieden de sessies ook volop de ruimte om nieuwe connecties te maken met andere AML-professionals. “Zo kunnen de deelnemers hun AML-netwerk verrijken”, geeft Beskers aan.

De Leaders in Finance Academy organiseert in eerste instantie drie sessies – op 28 maart, 18 april en 16 mei. De sessies zijn bedoeld voor medior en senior AML-analisten, -specialisten en -teamleads, actief op gebieden als KYC, CDD, TM en sancties. Per editie zullen 15 tot 20 deelnemers aanwezig zijn.

Tweede AML-podcastserie

De sessies sluiten nauw aan op de educatieve podcastserie over AML die later dit kwartaal verschijnt. Het is alweer de tweede podcastreeks van de Leaders in Finance Academy over het onderwerp, na de eerste serie die een kleine drie jaar geleden verscheen.

“In de tussentijd is ontzettend veel gebeurd”, aldus Beskers. “Meer dan genoeg voor een vervolgreeks. In ruim drie uur zullen onder meer de risk-based approach, de ontwikkeling van het werk van een analist, de impact van technologie, dilemma’s in het werk en industry baselines de revue passeren.”

Door ook nog ‘AML Listen, Learn & Connect’ bij te wonen, blijven medior en senior AML-professionals vooroplopen in de niet-aflatende strijd tegen witwassen.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor één van de sessies via de website van de Leaders in Finance Academy.