ING kondigt na nieuwe winstverdubbeling aandeleninkoopprogramma aan

06 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winstverdubbeling zet zich bij ING ook door in het derde kwartaal van het jaar. De oranjebank presenteerde een winst van €1,98 miljard euro; een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen de winst bleef steken op €979 miljoen.

Net zoals het voorgaande kwartaal vormde het rentebeleid wederom de belangrijkste oorzaak van de verdubbeling van de kwartaalcijfers. "Van de €6 miljard aan inkomsten kwam ruim €4 miljard uit het verschil tussen de rentes die de bank betaalt op geld dat binnenkomt en de rentes die worden geïnd op geld dat wordt uitgeleend", zo schrijft de Telegraaf.

De kritiek op het rentebeleid van de banken neemt echter steeds verder toe. Dermate zelfs, dat de Autoriteit Consument & Markt een onderzoek aankondigde naar de werking van de Nederlandse spaarmarkt. Waar banken 4% rente ontvangen voor het geld dat ze stallen bij de ECB, neemt de spaarrente die banken aan klanten rekenen maar mondjesmaat toe. Spaarders ontvangen bij ING bijvoorbeeld 1,5% rente over hun spaargeld. Criticasters zijn dan ook van mening dat consumenten te weinig profiteren van het rentebeleid van de ECB.

ING kondigt na nieuwe winstverdubbeling aandeleninkoopprogramma aan

Hoewel ING stelt zich bewust te zijn van de maatschappelijk discussie over de rente, maakte de bank bekend dat het voor €2,5 miljard aandelen gaat inkopen. Door eigen aandelen in te kopen, neemt het aantal uitstaande stukken af. In andere woorden betekent dat, dat het dividend van de bank over minder aandeelhouders wordt verdeeld, waardoor de koers en de winst per aandeel kan stijgen.

Aandeleninkoopprogramma ’s liggen vandaag de dag gevoelig. Het Financieele Dagblad schrijft dat banken simpelweg niet uitgelegd krijgen waarom de spaarrente niet zo snel stijgt als het publiek verwacht, maar dat ze wel hun aandeelhouders belonen.

Daarnaast zouden de kwartaalcijfers laten zien dat er bij ING €16,6 miljard minder Nederlands spaargeld op de balans staat, al zou onduidelijk zijn welk deel daarvan van particulieren komt. CEO Steven van Rijswijk geeft toe dat de concurrentie op de spaarmarkt is toegenomen en “dat heeft gevolgen voor onze rente-inkomsten”.

Hoewel de CEO tevreden is met de kwartaalcijfers, waarschuwt hij wel voor te veel optimisme. "Er zijn een heleboel factoren die niet de goede kant op kunnen gaan en de onzekerheid is hoog. Als de geopolitieke spanning zich zou uitbreiden, kan dat weer leiden tot het verhogen van de energieprijzen. Dat zou weer een afkoelend effect hebben op de economie."