Volksbank creëert nieuwe functie om poortwachtersrol te versterken

26 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Volksbank heeft bekendgemaakt dat het per 1 november de functie van Chief Financial Economic Crime Officer introduceert. De nieuwe CFECO-functie zal deel uitmaken van de Executive Committee van de bank en wordt verantwoordelijk voor de invulling van de poortwachtersrol in het bestrijden van financiële criminaliteit.

Het is alweer twee maanden geleden dat bekend werd dat de Volksbank volgens De Nederlandsche Bank “ernstig tekortschoot” omtrent zijn Wwft-verplichtingen. De bank krijgt nu tot 1 april 2024 de tijd om zijn anti-witwasprocedures op orde te brengen. De nieuwe functie vormt daartoe een belangrijke stap.

Met het creëren van deze functie stelt de bank de borging van maatregelen op het gebied van KYC te versterken. “Inclusief sanctiescreening en transactiemonitoring, voor een effectieve bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.”

Volksbank creëert nieuwe functie om poortwachtersfunctie te versterken

De zoektocht naar de juiste persoon voor deze rol is inmiddels gestart. Tot de vacature is ingevuld zal CEO Martijn Gribnau per 1 november verantwoordelijk zijn voor KYC en voor het herstelprogramma Klantintegriteit.

Stoelendans

De komst van de Chief Financial Economic Crime Officer betekent dat de functie van de Chief Transformation Officer komt te vervallen. Marjolein de Jongh – de huidige CTO – heeft naast haar verantwoordelijkheden rondom de transitie van de Volksbank naar een wendbare bank ook KYC in haar portefeuille.

De Jongh blijft als adviseur van de CEO en de voorzitter van de Raad van Commissarissen tot 1 mei 2024 verbonden aan de bank.

Al met al zal de Executive Committee per 1 november bestaan uit zeven leden. Martijn Gribnau (CEO), André Haag (CFO), Jeroen Dijst (CRO) en Marinka van der Meer (CCO) zijn de statutaire leden. Daarnaast hebben drie niet-statutaire leden zitting in de Executive Committee, Jacqueline Touw-Conradi (CPOO), Michel Ruijterman (CIO) en dus de toekomstige CFECO.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.