Singaporese Centrale Bank start onderzoek naar rol van banken in witwasschandaal van $1,8 miljard

04 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Monetary Authority of Singapore (MAS) is een onderzoek gestart naar de rol van banken in een schandaal waarbij $1,75 miljard is witgewassen. De Singaporese toezichthouder wil vooral weten of de betreffende banken wel voldoende hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Mocht blijken van niet, dan sluit de MAS sancties niet uit.

De Singaporese politie arresteerde afgelopen maand in één van de grootste antiwitwasoperaties in de geschiedenis van het Aziatische land tien buitenlanders die worden verdacht van witwassen. In totaal werd er voor zo’n $1,8 miljard aan bezittingen in beslag genomen, waaronder vastgoed, crypto’s en auto’s.

Het schandaal heeft sindsdien vragen opgeroepen of de banken zich wel strikt houden aan de strenge anti-witwasregels van de stadsstaat. “Het onderzoek naar deze financiële instellingen is nog gaande, dus het is nog te vroeg om te beoordelen of ze alle maatregelen redelijkerwijs hebben opgevolgd om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan”, legt een MAS-woordvoerder uit. “We zullen actie ondernemen mocht blijken dat de betrokken partijen tekort zijn geschoten.”

Singaporese Centrale Bank start onderzoek naar rol van banken in witwasschandaal van $1,8 miljard

Singapore heeft de afgelopen jaren behoorlijk geprofiteerd van een vermogensinstroom, waarbij rijke particulieren uit onder meer Azië, familie- en trustkantoren hebben opgezet om te profiteren van lokale belastingvoordelen.

Uit gegevens van de MAS zou blijken dat het aantal ‘single-family officer’ bedrijven – bedrijven die zich bezighouden met beleggingen, belastingen, vermogensoverdracht en andere financiële zaken voor de superrijken – is gestegen van 400 eind 2020, naar 1.100 eind 2022. Daarnaast zou het totale vermogen onder beheer in Singapore in 2021 met 16% zijn gestegen tot $5,4 biljoen.

“De vermogensbeheersector blijft een belangrijk aandachtsgebied voor ons”, vervolgt de MAS. “We hebben thematische inspecties uitgevoegd, gericht op verbeterde due diligence maatregelen, waaronder waar het vermogen van de klanten vandaan komt.”

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.