Primeur voor ASN Impact Investors: eerste vermogensbeheerder ter wereld die positieve impact van beleggingen in biodiversiteit meet

27 september 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

“Elke euro belegd in het ASN Biodiversiteitsfonds leidt tot de bescherming of herstel van 1 vierkante meter biodiversiteit”, zo valt te lezen in het eerste impact report van het ASN Biodiversiteitsfonds.

Het ASN Biodiversiteitsfonds werd eind 2021 opgericht. Uniek aan het fonds is dat de beleggingen - waarin ook particulieren kunnen participeren - gericht zijn op het herstel en bescherming van biodiversiteit. Om dat te bereiken investeert de vermogensbeheerder onder meer in duurzame bosbouw, regeneratieve (bos)landbouw, duurzame zeeën en visserij en ecotoerisme.

ASN Impact Investors naar eigen zeggen de eerste vermogensbeheerder ter wereld die de positieve impact van investeringen in het herstel en bescherming van biodiversiteit meet. En dat is volgens fondsmanager Karin van Dijk een dubbele primeur.

Voor het meten van de positieve impact op biodiversiteit heeft ASN Impact Investors samen met PRé Sustainability een meetmethode toegepast op basis van data uit de investeringsprojecten en wetenschappelijke inzichten in natuurlijke ecosystemen.

Primeur voor ASN Impact Investors: eerste vermogensbeheerder ter wereld die positieve impact van beleggingen in biodiversiteit meet

“Dit is ook voor het eerst dat we een vanuit de wetenschap ontwikkelde meetmethode toetsen aan de investeringspraktijk”, legt Van Dijk uit. “De positieve impact van het fonds komt van herbebossing in de Amazone tot het herstel van de neushoornpopulatie in Afrikaanse wildparken en het is een uitdaging om die te vertalen naar cijfers.”

“Daar leren we veel van, samen met de bedrijven en projecten waarin we investeren; ook die werken toe naar diepergaande verantwoording van hun impact”, aldus de fondsmanager.

Niet zwart-wit

Omdat het ASN Biodiversiteitsfonds nog in de opstartfase verkeert en nog altijd nieuwe investeringen doet, kon niet van alle projecten de impact over heel 2022 worden meegerekend. Desondanks zou uit de resterende cijfers blijken dat bij de eerste €30 miljoen die afgelopen jaar in het fonds is belegd, elke ingelegde euro 1 vierkante meter beschermde of herstelde natuur heeft opgeleverd.

Wat Van Dijk betreft een hoopvol resultaat, “zeker omdat we in de eerste kwartalen van 2023 al meer resultaat zien”. Daarbij gaat het volgens de fondsmanager om een eerste en conservatieve berekening van de impact, omdat de meetmethode nog in ontwikkeling is.

“Alleen de impact die we helemaal kunnen onderbouwen, hebben we meegeteld. Het is niet zwart-wit, het is geen wiskunde. Maar het geeft aan dat het de goede richting op gaat.”

Inspireren

ASN Impact Investors stelt met de publicatie van de concrete impactcijfers andere investeerders te willen inspireren. “Je kunt wachten met investeren in biodiversiteit omdat de impact nog niet perfect te meten is. Wij draaien het graag om: door te investeren, versnellen we de ontwikkeling van impactmeting.”

“Bovendien werken we open source: we delen onze kennis en ervaring graag met anderen, zodat ook de natuur versneld kan profiteren van investeringen in biodiversiteit. Want we zien wereldwijd meer dan voldoende mogelijkheden om enorm op te schalen”, aldus Van Dijk.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.