Erik Schriemer (MeDirect) over 'verborgen belegkansen' in de zomervakantie

28 juni 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Het is weer bijna zomervakantie en dat is ook op de beurs te merken. In deze periode is er meer aandacht voor de zogenaamde BEACH aandelen. BEACH staat voor boekingswebsites, entertainment, airlines, cruisemaatschappijen en hotels, aldus Erik Schriemer (Senior Product Manager bij MeDirect).

"Bij BEACH aandelen moet je denken aan bedrijven als Booking.com, Disney, Air France KLM, Royal Carribean Cruises, Marriott en Hilton. Hun aandelen hadden het zwaar te verduren tijdens de pandemie. Het beeld dat we nu zien op de beurs is gemengd."

Booking.com, Marriott en Hilton

"Booking.com is met afstand de meest populaire boekingswebsite. Expedia en trivago volgen op grote afstand. Marriott en Hilton zijn de grootste hotelketens wereldwijd, gevolgd door bekende namen als Hyatt en Intercontinental. Met Booking, Marriott en Hilton gaat het op de beurs uitstekend. Hun aandelen staan op of in de buurt van de hoogste koers ooit."

Erik Schriemer (MeDirect) over 'verborgen belegkansen' in de zomervakantie

"Tijdens de coronapandemie kregen ook zij het flink te verduren, maar meteen daarna trok de klandizie weer aan. Zakenreizigers boekten weer als eerste, gevolgd door particulieren die snakten naar vakantie na de lockdowns. Daarnaast heeft Booking.com relatief weinig vaste kosten en wisten de hotelketens tijdens de pandemie op een creatieve manier toch nog wat inkomsten te genereren."

Vliegtuig- en cruisemaatschappijen

"Vliegtuig- en met name cruisemaatschappijen vergaat het een heel stuk minder. Cruiseschepen moesten tijdens de pandemie meer dan een jaar voor anker blijven. Hun omzetten daalden daardoor met 70% à 80%. Pas in de tweede helft van 2022 leken de inkomsten weer op die van 2019. Bij vliegtuigmaatschappijen is het patroon vergelijkbaar, al wisten zij door het transporteren van vracht de schade nog enigszins te beperken."

"De aandelen van deze twee groepen staan gemiddeld genomen echter nog steeds zo’n 50% onder het niveau van 2019. Enerzijds spelen hoge energiekosten hen parten, anderzijds zijn ze minder in trek bij een deel van de institutionele beleggers die strenge klimaatcriteria hanteren."

Entertainment

"Bij de grotere aandelen in de entertainment ector is het beeld gemengd. De koersen van Disney en Six Flags, die themaparken beheren, zijn nog niet terug op het niveau van 2019. Massabezoek was langere tijd niet mogelijk, wat veel omzet heeft gekost. Live Nation, het moederbedrijf van onder andere Ticketmaster en Roc Nation, heeft net als Booking.com minder vaste kosten. De dip op de beurs was daardoor minder groot en het herstel verliep sneller."

"Zelfs tijdens periodes van lage volatiliteit vanwege de zomervakantie zijn er altijd verborgen kansen die geduldige beleggers kunnen ontdekken. Zoals de beroemde beursgoeroe Warren Buffett ooit zei: 'Wanneer iedereen hebzuchtig is, wees dan angstig. En wanneer iedereen angstig is, wees dan hebzuchtig.'"

"Het is cruciaal om je ogen open te houden in rustige tijden. Zelfs bij een ogenschijnlijk rustige markt kunnen slimme beleggers profiteren van onverwachte gebeurtenissen en onontdekte niches om hun portfolio te laten groeien. Onthoud: zelfs in rustige wateren liggen er altijd mogelijkheden verscholen voor diegenen die geduldig en oplettend zijn."

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.