Banken stellen €4 miljard beschikbaar voor verduurzaming agrarische sector

25 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederlandse banken willen de komende zeven jaar zo’n €3,5 tot €4 miljard aan financiering beschikbaar stellen voor de verduurzaming van de landbouwsector. Banken zouden die toezegging gedaan hebben tijdens de moeizame onderhandelingen over het landbouwakkoord.  

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen die aan de vergadertafel plaatsnamen. Volgens de krant zouden de miljarden vooral bedoeld zijn om individuele boeren te helpen overstappen op duurzamere vormen van landbouw.

Banken stellen €4 miljard beschikbaar voor verduurzaming agrarische sector

Om die transitie te kunnen financieren is het de bedoeling dat boeren op gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Hierbij moet gedacht worden aan rentekortingen, langere looptijden of aflossingsvrije periodes. Banken zouden geenszins van plan zijn om leningen aan boeren kwijt te schelden.  Ook zouden de banken geen geld steken in het miljardenfonds waarmee het kabinet het stikstofprobleem wil oplossen.

De krant schrijft daarnaast dat het nog onduidelijk is hoeveel iedere bank afzonderlijk zal bijdragen. Al zou het voor de hand liggen dat Rabobank – ook wel de boerenleenbank genoemd – het leeuwendeel voor zijn rekening neemt.