Onder druk van DNB stoot Knab miljoenen aan kredieten af

04 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onder druk van De Nederlandsche Bank heeft Knab versneld honderden miljoenen aan krediet moeten afstoten. De online bank zou daartoe gedwongen zijn omdat zijn risicobeheersing en kredietportefeuille volgens de toezichthouder onvoldoende was. Dat blijkt uit het jaarverslag van Knab.

De Aegon-dochter ligt al sinds 2019 onder een vergrootglas bij DNB. Volgens de toezichthouder waren de winst- en groeiambities belangrijker dan goed risicobeheer en overtrad Knab daarmee de wetgeving voor banken. Het Financieele Dagblad schrijft dat Knab zijn leningen die het via binnen- en buitenlandse digitale kredietplatformen had uitgezet, niet goed in het vizier had.

Hoewel Knab beterschap beloofde en een meerjarig herstelplan formuleerde, blijkt nu dat de situatie onvoldoende is verbeterd. DNB zou ook bij een nieuw onderzoek in 2022 tekortkomingen hebben vastgesteld, waarop de toezichthouder de druk op de online bank verder opvoerde.

Onder druk van DNB stoot Knab miljoenen aan kredieten af

Tegenover het FD bevestigt Aegon dat de laatste DNB-controle heeft geleid tot het besluit om de kredietportefeuille versneld af te stoten. “Inmiddels heeft Knab zijn kredietverlening via platforms zo ver afgebouwd dat er nog slechts 1,6% van het totale balanstotaal vastzit in platformen voor mkb-leningen en consumenten”, aldus de krant.

Aegon stelt dat er geen verlies is geleden op de verkoop van de kredieten.