Mastercard voert duurzaamheidsinspanningen op

07 april 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Betaalkaarten bestaan uit vijf gram plastic en er worden er wereldwijd jaarlijks 3 miljard van gemaakt – genoeg plastic om de planeet zes keer mee om te wikkelen. Mastercard was al bezig om zijn betaalkaarten te verduurzamen, maar wil dat proces nu versnellen. Alle door Mastercard uitgegeven betaalkaarten dienen per 2028 uit gerecycled of biologisch materiaal te bestaan.

Daarmee bouwt Mastercard voort op zijn belofte uit 2018. Destijds maakte het betaaltechnologiebedrijf bekend met meer 330 banken uit 80 landen samen te werken om zijn 169 miljoen betaalkaarten in het Mastercard-netwerk te verduurzamen.

De kaarten dienen voortaan enkel te bestaan uit duurzame materialen, waaronder gerecyclede of van biologische oorsprong zijnde kunststoffen. Mastercard geeft daarbij aan dat het zijn ‘duurzaamheidscertificering’ wil laten valideren door een onafhankelijke derde partij.

“Onze partners spelen steeds meer in op de duurzaamheidseisen van de consument”, legt Ajay Bhalla (President Cyber & Intelligence bij Mastercard) uit. “Hierdoor willen én kunnen wij onze inspanningen vergroten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”