AFM richt pijlen op bedrijf achter Fortuna Sittard

24 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel Fortuna Sittard sportief gezien een prima seizoen doormaakt, maakt de club zich achter de schermen ongetwijfeld zorgen over de toekomst. De Autoriteit Financiële Markten heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar Principion Holding; de holdingsmaatschappij van Azerion-oprichters Atilla Aytekin en Umut Akpinar.

Principion is mede-eigenaar van de voetbalclub en wordt nu dus door de toezichthouder onderzocht of het zich schuldig heeft gemaakt aan mogelijke koersbeïnvloeding. In het najaar van 2022 kondigde het bedrijf aan zijn belang in Fortuna Sittard uit te willen breiden naar 65%. De overname staat door het onderzoek nu echter op losse schroeven.

Aytekin – tevens mede-eigenaar van de voetbalclub – is inmiddels tijdelijk teruggetreden als CEO van Azerion. Het softwarebedrijf geeft aan weinig te kunnen zeggen over de aard van het onderzoek. Het enige wat het bedrijf stelt te weten, is dat het gaat om de naleving van de regels ter voorkoming van marktmisbruik en dat de AFM zich daarbij specifiek richt op Principion.

AFM richt pijlen op bedrijf achter Fortuna Sittard

Een AFM-woordvoerster bevestigt tegenover de Limburger dat er onderzoek wordt gedaan, maar kan vanwege de toezichtvertrouwelijkheid verder geen uitspraken doen.

De voetbalclub in Limburg baarde in de zomerse transferperiode nog opzien, door enkele dure spelers aan te trekken. De Turkse vedette Burak Yilmaz is daarvan het bekendste voorbeeld. Aytekin claimde nog structureel aan te willen haken bij de subtop van de Eredivisie. Plannen die mogelijk alweer in de ijskast kunnen.