Opnieuw ex-topman ABN AMRO verdachte in strafzaak witwassen

22 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Oud-ABN AMRO-bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte in het onderzoek naar overtredingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme van de bank (Wwft). Daarmee is Van Dijkhuizen de vierde verdachte in het onderzoek. Eerder werden Gerrit Zalm, Chris Vogelzang en Joop Wijn als verdachte aangemerkt.

Het advocatenkantoor NautaDutilh dat Van Dijkhuizen vertegenwoordigt bevestigt de status van hun cliënt als verdachte tegenover het Financieele Dagblad. “De heer Van Dijkhuizen wordt verdacht van feitelijk leidinggeven bij overtredingen van de Wwft door ABN AMRO. Hij verleent alle medewerking aan het onderzoek”, verklaart de advocaat tegenover de krant. Het OM wil geen namen noemen, maar zegt wel dat er een vierde verdachte aan het onderzoek is toegevoegd.

ABN AMRO maakte in april 2021 bekend een schikking van €480 miljoen te hebben getroffen met het OM vanwege ernstige tekortkomingen in de naleving van de Wwft-wetgeving. Zalm (van 2008 tot en met 2016 eindverantwoordelijke van de bank), Vogelzang en Wijn werden destijds als verdachten gekenmerkt. De bank erkende dat er fouten zijn gemaakt, en bood tegelijkertijd zijn “oprechte excuses” aan. Sindsdien heeft ABN AMRO de antiwitwasafdeling behoorlijk opgeschaald.

Opnieuw ex-topman ABN AMRO verdachte in strafzaak witwassen

Logisch besluit

Kees van Dijkhuizen was van 2013 tot 2017 financieel bestuurder bij ABN AMRO in het team van Gerrit Zalm, waarna hij tot 2020 als CEO leiding gaf aan het bedrijf. Het FD schrijft dat met de aanmerking van Van Dijkhuizen als verdachte, de scope van het strafrechtelijk onderzoek zich uit lijkt te breiden naar de jaren 2017 tot en met 2019. Eerder richtte het onderzoek zich op de jaren 2014 tot en met 2016.

Volgens bronnen rondom het onderzoek een logische stap. “Het was juist opmerkelijk dat het OM zich beperkte tot de vroegere periode, terwijl de pijn volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank juist lag in de latere jaren. Het is dan ook de vraag of men zich zal beperken tot Van Dijkhuizen, of ook zijn toenmalige medebestuurders in het onderzoek zal betrekken”, stelt een direct betrokkene tegenover de krant.

Lotgenoten

Overigens is ABN AMRO bepaald niet de enige bank die in de problemen is gekomen vanwege tekortkomingen in zijn anti-witwasprocedures. In 2018 schikte ING voor €775 miljoen. Ook voor Rabobank dreigt een soortgelijke megaboete. Het punitieve handhavingstraject waarin de coöperatieve bank zich sinds 2021 in bevond, is geëindigd in een strafzaak van het Openbaar Ministerie.