ING stoot Rabobank van de troon in hypotheekmarkt

30 augustus 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

De omzet van de Nederlandse hypotheekmarkt is in de eerste zes maanden van het jaar gestegen tot een recordniveau – bijna werd de €90 miljard aangetikt. Onderzoekers van IG&H noemen het echter onwaarschijnlijk dat deze grens binnen afzienbare tijd wordt doorbroken.

Met een hypotheekomzet van €46 miljard – afkomstig van zo’n 140.000 afgesloten hypotheken – was het tweede kwartaal van dit jaar het beste ooit. In het eerste kwartaal noteerde hypotheekdienstverleners een omzet van €40 miljard, waarmee de totale hypotheekomzet in het eerste helft van dit jaar op €86 miljard uitkomt.

Ter vergelijking, in dezelfde periode in 2021 stond de teller halverwege het jaar op €77 miljard, en het jaar daarvoor op €64 miljard.

Hypotheekmarktontwikkeling-2022-Q2

Het totaal aantal verstrekte hypotheken kwam in H1 van 2022 uit op 259.000, vergelijkbaar met het halfjaartotaal in 2021.

In het tweede kwartaal was er echter een opvallende stijging in het aantal verstrekte hypotheken, vooral dankzij de sterke toename in het aantal over- en bijsluiters. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er in dit segment in totaal 57.600 hypotheken verstrekt, een stijging van 24% ten opzichten van het eerste kwartaal in 2022.

“Voor het eerst in meer dan tien jaar hebben over- en bijsluiters meer hypotheken afgesloten dan doorstromers in één kwartaal”, legt Chris van Winden (Director Banking van IG&H) uit. “Dit is gedreven door een toename in consumenten die snel wilden oversluiten vanwege de oplopende rente.”

Aantal hypotheken per type sluiter 2022 Q2

Nieuwe marktleider

De gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) is in de eerste zes maanden van 2022 licht gestegen.

Hoeveel hypotheken er worden afgesloten hangt uiteraard af van de financiële mogelijkheden van verschillende groepen. Starters komen gemiddeld uit op €379.000, terwijl doorstromers (die al een huis hebben) uitkomen op €533.000. Bij de over- en bijsluiters is de gemiddelde hypotheeksom €289.000.

Volgens de berekeningen van de onderzoekers van IG&H zijn de huizenprijzen in 2022 verder gestegen: een gemiddeld huis in Nederland is momenteel te koop voor €460.000.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheeksom per type sluiter

Overigens staat er voor het eerst in jaren een andere hypotheekverstrekker op de eerste plaats met een groter marktaandeel dan Rabobank. Waar het marktaandeel van Rabobank daalde met 1,1%, steeg die van ING juist met 0,6%. Florius is de sterkste stijger in marktaandeel in het tweede kwartaal (+0,8%). Naast Rabobank staan dit kwartaal allemaal verzekeraars in de top-5 dalers.

Een ontwikkeling die volgens Van Winden het gevolg is van de stijgende rente. “Consumenten kiezen momenteel voor een kortere rentevaste periode, terwijl verzekeraars vaak juist langere rentevaste periodes aanbieden.”

Dit zorgt voor een duidelijk daling in het totale marktaandeel van verzekeraars in de markt. Regiepartijen zijn daarentegen opnieuw de grootste stijgers, zij profiteren juist van de groei in het aantal over- en bijsluiters, waar het aandeel van regiepartijen traditioneel groot is.

Top 5 stijgers en dalers 2022 Q2

Afkoelperiode in het vooruitzicht

Ondanks de cijfers van de eerste helft van 2022 (en een recordjaar in 2021), moeten hypotheekverstrekkers rekenen op een afkoeling van de markt. De hoge inflatiecijfers, de economische onzekerheid, de almaar oplopende huizenprijzen en de stokkende aanwas van nieuwbouw liggen ten grondslag aan die verwachting.

“Als de daling in de aankoopmarkt onder starters en doorstromers aanblijft, dan moeten hypotheekverstrekkers rekening houden met een aanzienlijk lager marktvolume dan in de afgelopen jaren is opgebouwd”, aldus Van Winden.

Eerder deze maand kwam De Hypotheken met een vergelijkbare constatering. Het afkoelen van de woningmarkt komt mede door de stijgende hypotheekrente. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt en zijn kopers geneigd minder te overbieden.”