Aegon in Q1 als winnaar uit de bus in slinkende hypotheekmarkt

31 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg de totale omzet in de Nederlandse hypotheekmarkt €39,7 miljard – 0,3% minder in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het totaal aantal verstrekte hypotheken daalde met -8,5% een stuk sterker; al met al werden er de afgelopen drie maanden slechts 118.000 hypotheken afgesloten. Niet geheel onverwacht is de gemiddelde hypotheeksom wel met 2% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat en meer blijkt uit de hypotheekupdate van IG&H.

Experts van het advieskantoor stellen dat de daling in de hypotheekomzet wordt veroorzaakt door een sterke daling van het aantal afgesloten hypotheken in de aankoopmarkt: waar doorstromers met -23,6% en starters zelfs met -37,4% dalen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. De over- en bijsluiters laten daarentegen wel een stijging van maar liefst 55,5% over dezelfde periode.  

Hypotheekomzet

“De groei onder over- en bijsluiters komt doordat veel over- en bijsluiters nog hun hypotheekrente proberen over te sluiten nu de rentes flink aan het stijgen zijn”, legt Joppe Smit (directeur van IG&H) uit. “De sterke daling in de aankoopmarkt is een teken dat hypotheekverstrekkers rekening moeten gaan houden met een aanzienlijk lager marktvolume dan in de afgelopen jaren is opgebouwd.”

Aantal hypotheken per type sluiter

Hoewel de totale hypotheekomzet én het totaal aantal afgesloten hypotheken daalden, steeg de gemiddelde hypotheek het afgelopen kwartaal wel met 2%. Smit beaamt dat de stijgende huizenprijzen en de huidige krappe woningmarkt daarvoor verantwoordelijk zijn. De gemiddelde hypotheeksom is met 6,4% (ten opzichte van het vorige kwartaal) het sterkst gestegen onder starters.

Top 5 stijgers en dalers

Uit de hypotheekupdate van IG&H blijkt verder dat Aegon de sterkste stijger is qua marktaandeel in het eerste kwartaal (+1,3 procentpunt). Een grote omslag ten opzichte van het vorige kwartaal, toen Aegon nog een daling van -0,8 procentpunt meemaakte. ABN AMRO (+0,7 procentpunt), Lloyds Bank, a.s.r. en Moneyou (allen 0,5 procentpunt) completeren de top vijf. Munt Hypotheken is in de ranking de meeste plekken gestegen (van 10 naar 8) – de top vier blijft verder ongewijzigd.

De experts van IG&H wijzen er tot slot op dat maar liefst drie labels van Rabobank tot de top vijf dalers van het kwartaal behoren: Visa (-0,9 procentpunt), Rabobank (-0,7% procentpunt) en Obvion (-0,5% procentpunt). Wel blijft Rabobank nog altijd de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.