Waarom medisch specialisten een hypotheek afsluiten bij Van Lanschot

12 juli 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Een hypotheekaanvraag voor medisch specialisten kan vaak ingewikkeld zijn. Bij Van Lanschot houden we er wel van om complexe vraagstukken op te lossen. In deze nieuwe blogserie laat de bank zijn medewerkers  bankers aan het woord uit het team van Van Lanschot Healthcare. Deze week een interview met Peter Spanbroek die verantwoordelijk is voor financiële begeleiding van medisch specialisten in alle fasen van hun beroep.

“Het interessante aan mijn vak is dat ik medisch professionals mag helpen met het realiseren van hun  wensen en dromen. Belangrijk voor mijn werk is dat ik de dynamiek van de zorgsector goed begrijp. Op deze manier kan ik de veranderingen in het zorglandschap vertalen in een passend advies voor de medisch specialist. Ik heb nauw contact met hen en probeer altijd te doorgronden wat ze echt willen. Geld is namelijk ook een stukje emotie. Een medisch specialist werkt soms de klok rond, heeft dus weinig tijd om zich met geldzaken bezig te houden. Dat is waar ik in beeld kom: De medisch specialist helpen bij het bouwen aan zijn financiële toekomst.”

Welke medisch specialisten bedien jij?

“Ik richt me op de medisch specialisten en de medisch specialist in opleiding, de AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist). Denk bijvoorbeeld aan de bekende beroepen als chirurgen, radiologen en cardiologen. Maar ook aan minder bekende specialismen als bedrijfskundig specialist, de medisch microbioloog en de geriater."

Peter Spanbroek, Private Banker Healthcare, Van Lanschot

En wanneer kom jij als banker in beeld bij de medisch specialist?

"Voordat je medisch specialist bent heb je een lang opleidingstraject af te leggen. Na het succesvol afronden van de studie geneeskunde wordt je basisarts. Vervolgens komt er een keuze om door te studeren tot bijvoorbeeld huisarts of medisch specialist. Om medisch specialist te worden moet je wel toegelaten worden tot een specialistische opleiding. Die duurt dan nog eens zes jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding kan je op zoek naar een baan als medisch specialist."

"Dat kan in loondienst van het ziekenhuis of door je vrij te vestigen in een maatschap. In beide gevallen is dit een belangrijk moment waarbij ik de medisch specialist kan helpen en adviseren. Bijvoorbeeld omdat ze voor de nieuwe baan moeten verhuizen. Of wanneer ze als vrijgevestigde aan de slag gaan en ze zich moeten inkopen in een maatschap. Hiervoor is dan goodwill verschuldigd. Ik help ze met dit soort financieringsvragen."

Waar lopen medisch specialisten tegenaan aan als ze een hypotheek aanvragen?

"Medisch specialisten studeren lang en tijdens de studie bestaat er al vaak de behoefte om een eigen woning te kopen. Tijdens de studie beschikken ze over een opleidingscontract. Dat is eigenlijk een soort tijdelijke arbeidsovereenkomst. Dat maakt het verkrijgen van een hypotheek soms lastig vanwege het 'tijdelijke' karakter van de overeenkomst." 

"Maar ook wanneer een medisch specialist als vrijgevestigde werkt kan het ingewikkeld zijn. Deze heeft vaak een zakelijke structuur met bijvoorbeeld een B.V. waardoor het soms lastig is om te bepalen wat het totale inkomen is waarmee rekening gehouden kan worden in de hypotheekaanvraag. Hier ligt ons specialisme, wij vinden het leuk om juist dit soort complexe vraagstukken op te lossen."

Wat onderscheidt Van Lanschot van andere banken?

"Wij begrijpen het carrière pad van de medisch specialist en nemen dat mee bij een hypotheekaanvraag. Bovendien hebben wij één aanspreekpunt voor zakelijk en voor privé. Als medisch specialisten bijvoorbeeld vrij gevestigd zijn, zijn het in feite ondernemers. Wij kijken en adviseren vanuit een holistische benadering. Daarbij kennen we de markt en weten we wat er speelt. Ons netwerk is het netwerk van de medicus. Mijn klanten vinden het heel prettig dat we zo betrokken zijn en dat we ze echt persoonlijk kennen en helpen."

Waarom moeten medisch specialisten op tijd beginnen met vermogensopbouw?

“Wanneer ik mijn klanten voor het eerst spreek,  of dat nu op het moment is dat ze een eerste of tweede woning willen kopen of als ze andere vraagstukken hebben betrek ik ook hun vermogensopbouw in het gesprek. Wij verstrekken namelijk niet alleen de hypotheek maar we willen helpen bij de financiële fitheid van de medisch specialist voor de lange termijn. Zodat deze een onbezorgde financiële toekomst tegemoet gaat."

"Ze moeten mij ook niet vragen om in iemand te gaan snijden. Ieder zijn eigen specialisme!"

"Ik raad ze aan om vroeg te beginnen met vermogensopbouw zodat ze eraan wennen om een deel van hun inkomen te reserveren.  Het maakt enorm veel verschil of je op je dertigste begint of pas op je vijftigste. Eigenlijk zou in de opleiding ook aandacht besteed moeten worden aan  de financiële aspecten die spelen als je een carrière kiest als medisch specialist. Dit blijft echter onderbelicht en juist als een medisch specialist zijn financiële zaken goed heeft regelt, geeft dat rust voor de toekomst."

Belangrijkste advies

"Of je als medisch specialist nu vrij gevestigd bent of in loondienst, wij helpen altijd graag met financiële vraagstukken en vermogensdoelstellingen. Dus op welk kruispunt van je carrière je ook staat je kunt altijd contact opnemen."

"In een gesprek probeer ik wensen en doelstellingen door te vertalen naar concrete voorbeelden. Dat werkt vaak heel verhelderend en dat is natuurlijk ook mijn vak. En ik begrijp dat de medisch specialist dat zelf niet zo makkelijk inzichtelijk krijgt. ‘Ze moeten mij ook niet vragen om in iemand te gaan snijden. Ieder zijn eigen specialisme!’"