ASN Bank kondigt veranderingen Raad van Advies aan

19 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

De Raad van Advies van ASN Bank heeft er met Inge Brakman en Werner Schouten twee nieuwe leden bij - tegelijkertijd maakt de bank bekend dat Jan van der Kolk na veertien jaar afscheid neemt van de adviesraad. Van der Kolk was sinds 2014 voorzitter van de RvA en zal worden vervangen door Brakman. De Raad van Advies adviseert de directie van ASN Bank (on)gevraagd over haar duurzaamheidsbeleid.

Arie Koorneef, Directeur ASN Bank, opent de toelichting met een speciaal dankwoord aan vertrekkend voorzitter Van der Kolk. “Met zijn brede kennis op het gebied van duurzaamheidsstrategie, -verslagen, management en duurzaam beleggen bij financiële instellingen, leverde Jan een onmisbare bijdrage aan de succesvolle groei van ASN Bank. Wij danken hem voor zijn bevlogen voorzitterschap en inzet.”

De weg voorwaarts

De nieuwe voorzitter heeft ervaring in de mediasector als belangenbehartiger in de journalistiek en toezichthouder van omroepen. Daarnaast heeft Brakman ervaring met toezicht- en adviesfuncties bij bedrijven zoals DSM, Haskoning, DHV en Accenture en NGO’s zoals het Wereld Natuurfonds.

Inge Brakman en Werner Schouten - ASN Bank

“Ik heb in allerlei sectoren ervaren hoe complex het is om tot in de haarvaten van de onderneming te verduurzamen”, legt Brakman uit. “ASN Bank is een geweldig voorbeeld van een bank die deze complexiteit beheerst. De kennis, het gedachtengoed en de werkwijze van ASN Bank verdienen een veel groter bereik. Als voorzitter van de adviesraad draag ik er graag aan bij om de kracht van ASN Bank te verbreden, omdat dit de echte weg voorwaarts is.”

Tipping point

Schouten begon zijn carrière drie jaar geleden als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Daarnaast heeft hij verschillende nevenfuncties, waaronder voorzitter van netwerk 2100 (een beweging van huidige en aanstormende bestuurders te laten sturen op brede welvaart) en presentator van BNR Koplopers (een radioprogramma over bedrijven in duurzaamheid).

Volgens het jongste lid van de adviesraad is het verduurzamen van de financiële sector een “essentieel tipping point” voor de transitie naar een economie gericht op brede welvaart. “ASN Bank heeft eerder laten zien de financiële sector op sleeptouw te kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid. In de RvA ga ik mij daarom inzetten om ASN Bank en de financiële sector sneller te laten transformeren naar een ‘brede-welvaartssector’, die creatie van brede welvaart faciliteert middels financiële diensten.”

Met Brakman als vervanger voor Jan ver der Kolk en de komst van Schouten telt de raad in totaal zes leden. De andere leden zijn Carolien Gehrels, Tjerk Wagenaar, Maarten van Huijstee en Marleen Janssen Groesbeek.