KAS Bank en Duitse dwpbank zetten joint-venture stop

25 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

KAS Bank en de Duitse dwpbank gaan hun samenwerking beperken. Dat maakten KAS Bank en Deutsche Wertpapier Service Bank (dwpbank) bekend in een persbericht. KAS Bank en dwpbank besloten in goed overleg de internationale samenwerking te beperken tot wholesale effectendiensten in Duitsland.

Koerswijziging dwpbank

De aanleiding voor deze stap was een koerswijziging bij dwpbank, dat zich voortaan wil focussen op de Duitse markt. De Duitse bank gaat zich volledig te richten op ‘efficiency verbeteringen en standaardisering’ van de dienstverlening op de Duitse thuismarkt. “De diensten overeenkomst waarbij dwpbank bepaalde volumes en basisdiensten voor de KAS Bank zou uitvoeren is beëindigd”, aldus de toelichting. Deze migratie was medio 2015 gepland. De Nederlandse bank liet weten de processing in-house te blijven uitvoeren. Voor de klanten van de bank verandert er niets volgens mededeling van KAS Bank.

KAS Bank - DWPBank

Dwpbank betaald eenmalige vergoeding

De Nederlandse en de Duitse bank hadden een joint-venture opgezet, waarnaar een deel van het personeel van KAS Bank over zou gaan. KAS Bank wilde met de samenwerking de kosten drukken. De joint-venture wordt stopgezet. Als compensatie voor de kostenbesparingen waar KAS Bank al rekening mee heeft gehouden, zal dwpbank een eenmalige vergoeding, die na aftrek van gemaakte kosten, ongeveer €20 miljoen zal bedragen.

Herijking effecten retail processing diensten

In Duitsland werken dwpbank en KAS Bank sinds eind 2012 samen op het terrein van ‘global network management services’. Deze samenwerking tussen de partijen wordt voortgezet. De betrokkenheid van dwpbank bij het aanbieden van retail effectenverwerking voor Nederlandse banken wordt beëindigd. KAS Bank neemt de 50% aandelen over van dwpbank in de joint-venture en onderzoekt hoe zij verder gaat met het aanbieden van effecten retail processing diensten aan financiële instellingen in Nederland.

Strategische tegenslag KAS Bank

Volgens een analist van ING is de beperking van de samenwerking met dwpbank een strategische tegenslag voor KAS Bank. De analist stelt dat het moeilijk wordt voor KAS Bank om de verdere uitrol van de verwerking van het retail effectenverkeer in Nederland door te zetten zonder het platform van dwpbank. Hiervoor zou tenminste de steun van de drie grootste banken en nieuwe partners nodig zijn, aldus de ING-analist.