Startup Ancora Health ontvangt €3 miljoen van Rabobank

08 februari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Rabobank heeft drie miljoen euro geïnvesteerd in de digital health startup Ancora Health en richt zijn pijlen daarmee (verder) op de preventieve gezondheid. Ancora Health heeft zichzelf het doel gesteld om meer gezonde jaren toe te voegen aan de maatschappij. De Groningse startup haalde in totaal 9€ miljoen op en hoopt daarmee zijn ambitie vorm te kunnen geven.

Ancora Health heeft een benadering ontwikkeld die “afwijkt van de reguliere gezondheidsprogramma’s”. Het belangrijkste verschil is dat de focus niet alleen op klinische graadmeters ligt, maar ook op gedrag en leefstijlondersteuning. Het programma van de startup combineert in zijn aanpak persoonlijke coaching met digitale ondersteuning.

“Met de aanpak van Ancora Health kunnen programma’s worden aangeboden aan de alsmaar groeiende groep mensen met chronische ziekten’, legt Martijn Starre (Startup & Scale-up banker Healthcare Rabobank) uit. “De programma’s kunnen zowel preventief werken, maar ook mensen met een chronische aandoening helpen om zo fit en vitaal mogelijk te blijven of worden en daardoor erger voorkomen.”

Startup Ancora Health ontvangt €3 miljoen van Rabobank

De missie van Ancora Health sluit volgens Starre aan bij het streven van de Nederlandse overheid: meer gezonde levensjaren voor iedere burger, waardoor ook minder zorgkosten worden gemaakt. “De snelle ontwikkeling, de beproefde methodiek en de groeipotentie van Ancora Health geven vertrouwen om de volgende stap te faciliteren.”

Toekomstbestendige zorg

Michel van Schaik (Directeur Gezondheidszorg Rabobank) voegt toe dat er minder mensen een beroep hoeven te doen op de professionele zorg, als zij weten hoe ze hun eigen gezondheid kunnen onderhouden. Volgens Van Schaik staat de huidige zorg nu behoorlijk onder druk, en verwacht men dat het de komende tijd alleen maar erger zal worden.

“Ancora Health maakt gebruik van moderne technologie om op een efficiënte wijze zoveel mogelijk mensen te bereiken”, aldus Van Schaik. “Het is een schaalbaar verdienmodel en daardoor niet afhankelijk van (tijdelijke) subsidies. Het bedrijf past bij onze visie dat innovatie en ondernemerschap nodig zijn om ons zorgsysteem toekomstbestendig te maken. Gelukkig zien we steeds meer startups en scaleups met die ambitie. Die willen wij actief ondersteunen met onze kennis, netwerken en financieringsoplossingen.”

Momentum

Ancora Health-CEO en oprichter Sridhar Kumaraswamy noemt het een grote blijk van vertrouwen dat zijn belangrijkste klant heeft besloten om te investeren in zijn startup. “Dit illustreert verder dat het momentum in de richting van preventie van chronische leefstijlziekten onstuitbaar wordt.”

“Evidence-based blended programma’s (een combinatie van mens en technologie) zullen aanzienlijk bijdragen aan het opschalen van preventieprogramma’s op basis van duurzame gedragsverandering. We zien dit als een noodzakelijke aanvulling op andere grote sociale- en ecologische veranderingen van onze tijd om een duurzame samenleving op te bouwen”, besluit Kumaraswamy.