ASN Bank investeert €45 miljoen in warmteleverancier Eteck

22 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er staan in Nederland meer dan acht miljoen woningen en daar komen er steeds meer (in ieder geval 200.000) bij. Door woningen duurzaam te verwarmen, wordt het gebruik van fossiele brandstoffen teruggedrongen, waardoor ook de CO2-uitstoot verminderd wordt. Om deze reden investeert ASN Bank de komende jaren een bedrag van zo’n €45 miljoen in projecten van warmteleverancier Eteck.

Eteck levert op meer dan 250 plaatsen in Nederland warmte of juist verkoeling via een duurzaam warmte-koude-opslagsysteem (WKO): een methode waarbij energie in de vorm van warmte en koude wordt opgeslagen in de bodem. Eteck levert aan gebiedsontwikkelingen (zoals het Floriadeterrein in Almere) of voor opzichzelfstaande bouwprojecten (zoals het Stationspostgebouw in Den Haag, het Amstelstation in Amsterdam en De Bankier in Tilburg).

“Steeds meer gemeentes, bouwbedrijven en aannemers maken duurzame en verantwoorde keuzes in hun bouwproces”, legt ASN Bank-accountmanager Ronald Zeeman uit. “Het duurzaam verwarmen en koelen via WKO’s is daar een mooi voorbeeld van. De afgelopen tien jaar heeft deze markt van warmtetransitie zich snel ontwikkeld. Met onze investering kan Eteck verder groeien en haar impact op het klimaat vergroten. Dat sluit aan bij onze wens om in 2030 als bank klimaatpositief te zijn.”

ASN Bank investeert €45 miljoen in warmteleverancier Eteck

€225 miljoen

Het is de bedoeling dat de investering van de bank wordt ingezet voor meerdere doeleinden, waaronder de financiering voor de realisatie van de (huidige) nieuwbouw- en renovatieprojecten, een groeifinanciering voor toekomstige warmteprojecten in zowel nieuwbouw als bestaande bouw en de herfinanciering van bestaande projecten.

Overigens is ABN Bank niet de enige partij die investeert in de warmteleverancier. Ook Rabobank, ING en ABN AMRO pompen geld in Eteck; in totaal ontvangt het bedrijf een bedrag van €225 miljoen.