Mogelijk passeert half miljard verstrekte vastgoedfinancieringen

06 september 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vijf jaar na de oprichting heeft vastgoedfinancieringsplatform Mogelijk de mijlpaal van een half miljard aan verstrekte zakelijke hypotheken bereikt. Volgens de fintech-onderneming toont de snelle groei de enorme behoefte naar financieringsmogelijkheden voor zakelijk vastgoed, die aanwezig is bij MKB’ers en vastgoedbeleggers.

In een tijd dat banken een terugtrekkende beweging maakten betreft financiering voor het MKB, stapte Mogelijk in het gat dat werd achtergelaten. “Het MKB is de belangrijkste sector van de Nederlandse economie”, stelt algemeen directeur Folkert Eggink. “We zijn daarom enorm trots dat we als Nederlandse fintech op een innovatieve manier het verschil kunnen maken voor deze ondernemers.”

Mogelijk werd in maart 2016 opgericht door projectontwikkelaar Maarten Rövekamp, BOG-makelaar Pablo de Loor en marketeer Annemieke Schoonderwoerd. Het drietal ondervond zelf hoe ingewikkeld het was geworden om vastgoed gefinancierd te krijgen, terwijl er wel investeerders waren die hun geld in stenen wilden beleggen. Zo ontstond het idee: ‘vastgoed financieren makkelijker en toegankelijk maken’. Inmiddels werken er ruim 75 medewerkers bij het financieringsplatform.

Mogelijk passeert half miljard verstrekte vastgoedfinancieringen

“Mogelijk focust zich volledig op het financieren van vastgoed”, legt Eggink uit. “Door primair te kijken naar de waarde van het vastgoed, kunnen we een aanvrager snel duidelijkheid geven over de opties. Mogelijk financiert de meest uiteenlopende objecten; langlopend, kortlopend, transformaties, agrarische gronden en zelfs recreatiewoningen op Curaçao en Bonaire.”

Netwerk van financiers

“Is een object te financieren, dan wordt deze via het online platform voorgelegd aan het netwerk van investeerders”, vervolgt Eggink. “Vaak zijn dit (ex-)ondernemers die een solide bestemming zoeken om hun vermogen te laten renderen. De objecten worden 1-op-1 gefinancierd met het eerste recht op hypotheek voor de investeerder. En heeft de investeerder het vermogen ergens anders voor nodig? Dan is dit direct weer liquide te maken.”

Op deze manier heeft Mogelijk de afgelopen vijf jaar ruim 2.600 objecten gefinancierd en voor meer dan een half miljard aan zakelijke hypotheken verstrekt. De groei zit er volgens Mogelijk dan ook in. De fintech verwacht jaarlijks een verdubbeling in aanvragers, investeerders en in het aantal gefinancierde objecten.

“Voor de toekomst verwachten we nog meer oplossingen te kunnen maken voor het MKB, vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars. Dit doen we graag met innovatieve IT-oplossingen en met een persoonlijke relatie tussen onze klanten, het intermediair en onze 75 collega’s. We zijn dus nog maar net begonnen”, vertelt Eggink.

Ook in Buy-To-Let markt

Naast zakelijke hypotheken, verstrekt Mogelijk ook een Verhuurhypotheek voor woningen die bestemd zijn voor de verhuur. Eggink stelt dat ook deze tak snel groeiende is. “In een markt waar snelheid van handelen cruciaal is om de beste deals te kunnen sluiten, steekt Mogelijk er bovenuit met een eenvoudig proces en aantrekkelijke voorwaarden.”

“We financieren tot 80% LTV en zeker niet alleen in de grote steden. De Verhuurhypotheek is aflossingsvrij tot 75% en we hanteren een aflostermijn van 30 jaar. Dat betekent zeer lage maandlasten. Vastgoedbeleggers kunnen daarbij hun aanvraag direct bij ons doen, maar dit mag ook via een intermediair.”

Voorzien in een behoefte

“Vijf jaar na de oprichting, ruim 2.600 objecten en een half miljard euro aan verstrekte hypotheken later mag wel geconstateerd worden dat we voorzien in een behoefte vanuit de markt”, besluit Eggink. “Zowel van vastgoedbeleggers en ondernemers als van investeerders op het platform. Mogelijk heeft vastgoedfinanciering met succes toegankelijk en makkelijk gemaakt met behulp van innovatie, kennis van vastgoed, persoonlijk contact en bevlogen medewerkers.”