De Volksbank heeft met Gerard van Olphen een nieuwe RvC-voorzitter

16 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Raad van Commissarissen van de Volksbank heeft Gerard van Olphen benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. Van Olphen volgt Jan van Rutte op. Van Rutte besloot in maart – na de publicatie van een kritisch rapport over het functioneren van de Volksbank-top – zijn taken vervroegd neer te leggen.

Van Olphen kan bogen op ruim twintig jaar ervaring in de financiële sector, waaronder als toezichthouder. Zo trad hij in het voorjaar van 2021 terug als bestuursvoorzitter van APG, was hij daarvoor voorzitter van de Raad van Bestuur van SNS REAAL en (na de splitsing) kortstondig bestuursvoorzitter van Vivat. In een verder verleden was Van Olphen CFRO en vice-voorzitter van de RvB van Achmea, CEO van NIBC Asset Management en lid van de RvB van NIB Capital.

De kersverse RvC-voorzitter is trots op zijn nieuwe rol. “De ambities van de Volksbank sluiten aan op mijn visie op impact maken voor klanten, de maatschappij, medewerkers en de aandeelhouder”, legt Van Olphen uit. “Ik kijk ernaar uit in deze nieuwe fase voor de bank vanuit de Raad van Commissarissen samen met het directieteam de inspirerende groeistrategie te concretiseren en zo een bijdrage te leveren aan de toekomst van de Volksbank.”

Gerard van Olphen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Volksbank

Een gerust hart

Volksbank-directievoorzitter Martijn Gribnau is blij met de komst van Van Olphen en verheugd zich op de samenwerking. “Vanuit zijn rol als voorzitter van de RvC zal hij op verbindende wijze bijdragen aan de succesvolle realisatie van onze strategie en aan de maatschappelijk impact die de Volksbank kan maken. Tevens spreek ik graag mijn dank uit aan Jan van Rutte. Zijn jarenlange toewijding en zijn rol bij de invoering van de nieuwe strategie zijn van grote waarde geweest voor onze bank. Ik wens hem alle goeds goed voor de toekomst.”

Van Rutte vult zijn collega aan. “Ik ben zeer verheugd dat Gerard van Olphen mij als voorzitter van de Raad van Commissarissen opvolgt. Hij brengt ruime bestuurlijke ervaring en uitgebreide kennis van de financiële sector met zich meer. Met een gerust hart kan ik het stokje nu overdragen. Namens de Raad van Commissarissen wens ik Gerard veel succes!”

Op de schop

De RvC van de Volksbank bestaat naast Gerard van Olphen (voorzitter), ook uit Aloys Kregting en Jos van Lange. De RvC heeft nog twee openstaande vacatures waarvoor de procedures lopen. Tevens is de bank op zoek naar een definitieve Chief Financial Officer, een Chief Information Officer, een Chief Transformation Officer en een Chief Human Resources Officer.