Martijn Gribnau wisselt Maurice Oostendorp af als CEO de Volksbank

28 mei 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na ongeveer vijf jaar gediend te hebben als eindverantwoordelijke vertrekt Maurice Oostendorp deze zomer bij de Volksbank. Zodoende vertrekt hij al vrij vroeg in zijn tweede termijn als bestuursvoorzitter. De raad van commissarissen laat zien niet stil te hebben gezeten, want in de persoon van Martijn Gribnau is zijn opvolger al bekend.

De Volksbank komt later dit jaar met een nieuwe strategie voor de jaren 2021 tot en met 2025. Het feit dat Oostendorp (64) zelf heeft aangegeven te willen vertrekken komt wat dat betreft niet eens slecht uit. Volgens de raad van commissarissen kan een nieuwe CEO zelf de strategie gaan bepalen voor zijn volledige zittingstermijn. Voor die taak is Martijn Gribnau naar voren geschoven. 

“‘Bankieren met de menselijke maat’ en onze belofte ‘Beter voor elkaar’ zit in de harten van onze medewerkers. Ik ben trots daar een bijdrage aan te hebben geleverd”, blikt Oostendorp alvast terug. “De Volksbank is klaar voor een volgende fase.” 

Een belangrijk onderdeel van die fase is natuurlijk privatisering van de bank, die nog altijd in staatshanden is. Dat zal zeker nog wat voeten in de aarde hebben, want los van de huidige moeilijke tijd, zou de bank graag de ingezette koers vasthouden. Met de Staat als aanhouder gaat dat een stukje eenvoudiger dan met private aandeelhouders bij wie alles doorgaans om financiële winst draait. De commotie was niet van de lucht toen vorig jaar bekend raakte dat uitgerekend zakenbank Goldman Sachs een beursgang van de Volksbank onderzocht. Het is aannemelijk dat hierover in Den Haag het laatste woord nog niet over is gesproken.  

Missie verder brengen

“De komende tijd zal ik mijn taken overdragen aan Martijn, zodat hij zich kan voorbereiden op zijn rol als directievoorzitter. Ik heb een rotsvast geloof in de toekomst van onze bank en ben vol vertrouwen dat deze blijvend van meerwaarde is voor de klanten, maatschappij, medewerkers en aandeelhouder”, aldus Oostendorp.

Genoemde Martijn is dus Martijn Gribnau (1964). Hij is inmiddels zo’n dertig jaar actief in de financiële sector, onder meer bij de Postbank, ING en Nationale-Nederlanden. Hij werkt momenteel als Chief Transformation Officer en Chief Operations Officer, Life and Long Term Care Insurance bij Genworth Financial, een Amerikaanse financiële instelling, gevestigd in Richmond (VA). 

Gribnau kijkt met gezonde spanning uit naar zijn nieuwe betrekking als CEO van één van de grootste banken van Nederland. “Ik zie er naar uit om een bijdrage te leveren aan een stabiele, innovatieve en duurzame bank en verder te werken aan een simpele en wendbare organisatie die opereert in het belang van onze klanten. Ik vind het een eer om, samen met de medewerkers van de Volksbank, de missie ‘Bankieren met de menselijke maat’ verder te brengen.”