Rabobank boekt meer dan twee miljard winst in eerste helft 2021

16 augustus 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft over de eerste helft van 2021 bijna twee keer zo veel winst geboekt als in heel 2020. Vorig jaar kwam de bank uit op een winst van zo’n €1,3 miljard, in de eerste helft van 2021 is dat nu al €2,2 miljard. Volgens Rabobank zijn de positieve economische groeicijfers en het herstel van de negatieve impact van de coronacrisis duidelijk zichtbaar in de resultaten van de bank. Desondanks waarschuwt de bank voor “structurele uitdagingen”, waaronder de huidige lage rente.

Tevens stelt Rabobank-CEO Wiebe Draijer dat de coronapandemie de samenleving nog altijd stevig in haar greep heeft. “Het is duidelijk dat de pandemie nog niet voorbij is. Covid-19 zal ook in de nabije toekomst zijn weerslag hebben op onze klanten, de maatschappij en Rabobank zelf.”

Volgens Draijer kent het eerste halfjaar van 2021 twee gezichten. Zo stelt de CEO dat klanten enerzijds profiteren van het economisch herstel en dat sommige sectoren – zoals de Food & Agri-sectoren – de crisis veerkrachtig hebben doorstaan. Anderzijds hebben sommige klanten het nog steeds moeilijk en kan het beëindigen van de financiële steunmaatregelen de problemen van een deel van de klanten aanzienlijk vergroten.

Rabobank: het 1ste half jaar

Rabobank blijft voorzichtig 

Draijer noemt de financiële prestaties van Rabobank “sterk” en “significant hoger” dan in dezelfde periode vorig jaar. “Behalve solide prestaties in verschillende bedrijfsonderdelen, dragen de verbeterde marktomstandigheden bij aan deze financiële resultaten. Vorig jaar had Covid-19 een forse impact op de economie, de klanten van Rabobank, de financiële sector en de bank zelf. Deze ongekende situatie leidde tot aanzienlijk hogere kredietvoorzieningen en druk op de inkomsten.”

Vorig jaar moest Rabobank nog €1,4 miljard in de stroppenpot opzij zetten voor het geval dat klanten door de coronacrisis hun leningen niet meer konden afbetalen. Vanwege de verlengde financiële steunmaatregelen, vaccins en sterke resultaten in de Food & Agri-sectoren (een belangrijke klantengroep van de bank) vloeit er juist weer €274 miljoen uit de stroppenpot ‘terug’ naar de bank.

Wel blijft de bank voorzichtig. “De onzekerheid over toekomstig herstel is weliswaar afgenomen, maar de overheidssteunmaatregelen voor bedrijven lopen af en nieuwe varianten van het coronavirus kunnen opleven. Daardoor kan de kredietkwaliteit van Rabobanks zakelijke leningportefeuille in de tweede helft van 2021 of 2022 worden geraakt.”

Nederland 86 lokale banken

Verder verdiende Rabobank ondanks de aanhoudende lage rente €192 miljoen met het uitlenen aan geld (mede vanwege de deelname van de bank aan het ‘TLTRO III-programme’. Ook herstelden de provisie- en commissie-inkomsten zich in vergelijking met de eerste helft van 2020 (+ €128 miljoen). En tot slot presteerde Rabo Investments “goed” en bleef de bank marktleider in de Nederlandse hypotheekmarkt (23%).

Maximaal blijven inzetten

Met het oog op de komende periode stelt Draijer dat de pandemie mogelijk nog leidt tot verdere financiële impact. “Het komt misschien later en kan minder hoog zijn dan eerder verwacht, feit is echter dat er nog steeds klanten zijn met uitdagingen. Zij hebben onze grootste aandacht en we blijven hen waar mogelijk ondersteunen.”

Tot slot stelt Draijer dat Rabobank zich maximaal blijft inzetten voor zijn maatschappelijke prioriteiten: “onze rol als poortwachter van het financiële systeem en het investeren in geavanceerde KYC-technologie, onze inzet voor de Sustainable Development Goals en het bijdragen aan het oplossen van de woningnood in Nederland.”