Delta Capita, Brunel en Lindenhaeghe brengen erkende CDD-analisten ‘op de markt’

02 augustus 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Adviesbureau Delta Capita, zakelijk dienstverlener Brunel en financieel opleider Lindenhaeghe bundelen hun krachten in de strijd tegen witwassen. Het samenwerkingsverband leidt samen een nieuwe groep gecertificeerde poortwachters op: De Erkend CDD Analisten. 

Het drietal speelt daarmee in op de groeiende vraag naar gekwalificeerd CDD-personeel. Client Due Diligence (CDD)-analisten zijn verantwoordelijk voor clientonderzoeken om te bepalen of er risico’s zijn verbonden met het aangaan en onderhouden van een zakelijke relatie. Daarmee spelen CDD-analisten – ook wel bekend als financial detectives – een essentiële rol in het anti-witwasproces.

Momenteel werken er naar schatting zo’n 7.000 tot 11.000 professionals bij banken die zich met Anti Money Laundering (AML) bezighouden, en het einde lijkt daarmee nog lang niet in zicht. David Zwarts, Head of Delta Capita Academy, herkent het beeld. “De behoefte aan goed opgeleid en gekwalificeerd CDD-personeel om gericht klanten te onderzoeken en geldstromen te bewaken, neemt alsmaar toe.”

Delta Capita, Brunel en Lindenhaeghe brengen erkende CDD-analisten op de markt

“Dit zien we vooral bij de grootbanken, als belangrijke poortwachters van het financiële systeem, maar zeker ook bij andere instellingen”, vervolgt Zwarts zijn uitleg. “Daarnaast worden steeds meer CDD- en andere gerelateerde opleidingen aangeboden. Het is lastig om zo te bepalen of iemand over de juiste kennis beschikt. Met het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande trainingen en het opleiden van gecertificeerde CDD-analisten willen we daar verandering in brengen.”

Kennisgat compliance-poortwachters dichten

Xavier Hardy, Businessline Directeur Finance en Risk bij Brunel, vult zijn collega aan. “Onze klanten schreeuwen om goed compliance-personeel. Maar was is goed?” Volgens Hardy moet er een vorm van controle op zitten, net als een kwaliteitsgarantie in de toekomst. “Want het moet volgend jaar ook nog goed zijn. Zonder een gedegen register en een actualiteitseis zegt een diploma niet zoveel.”

Opleider Lindenhaeghe sloeg de brug tussen vraag en aanbod. Delta Capita en Brunel stellen dat Lindenhaeghe “de aangewezen partij” was voor het opzetten van de nieuwe CDD-leerlijn, vanwege zijn kennis en expertise binnen de financiële opleidingsbranche. Inmiddels staat de eerste groep ‘poortwachters’ te popelen om te beginnen.

Lindenhaeghe-CEO Ewald Bary noemt het een schitterend initiatief om de financiële markt beter en veiliger te maken. “Het kennisgat dat de afgelopen jaren ontstaan is, wordt op deze manier door compliance-poortwachters gedicht en door de kwaliteitscontrole op de titel, ook dichtgehouden. Mooi dat we hieraan mogen meewerken.”

‘Erkend CDD Analist’

Nadat een kandidaat de opleiding CDD Professionals heeft afgerond en geslaagd is voor het Erkend Examen CDD Analist, wordt de behaalde titel ‘Erkend CDD Analist’ vastgelegd in het register van het Examenadviesburo. Het diploma wordt vervolgens geldig gehouden met jaarlijks verplichte cursussen op het snijvlak van CDD, KYC en compliance. Op deze manier wordt de kwaliteit en expertise gewaarborgd van de specialisten en blijft hun kennis omtrent relevante wet- en regelgeving up-to-date.

Lees ook: Nieke Martens: ‘Witwassen is criminaliteit met een grote C’