Rabobank en Dataiku versterken ‘AI-samenwerking’

20 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dataiku heeft de “al nauwe” samenwerking met Rabobank verder geïntensiveerd. Het AI-platform van Dataiku ondersteunt het Data Lab van Rabobank bij het uitrollen van AI-projecten in de hele organisatie. Dankzij de samenwerking zijn er in minder dan twee jaar tijd meer dan honderd AI-initiatieven succesvol afgerond.  

Rabobank heeft sinds 2011 – bij de transformatie naar een datagedreven organisatie – gebruik gemaakt van het platform van Dataiku om hun steeds geavanceerdere AI-projecten te ondersteunen. De AI-afdeling van Rabobank is daarbij flink gegroeid: van slechts een paar gebruikers en ‘use cases’ tot een team van 165 medewerkers en brede acceptatie van AI binnen verschillende afdelingen (zoals marketing, sales, finance, risk management en audit).

“We werken al geruime tijd samen met Rabobank en hebben hun progressie meegemaakt van een relatief klein centre of excellence naar use cases op het gebied van AI die zijn ingebed in vrijwel alle bedrijfsonderdelen en die worden gebruikt door honderden medewerkers en klanten. Dit is precies het groeimodel zoals we in gedachten hadden toen we Dataiku ontwikkelden”, legt Dataiku-Sales Director Benelux Jurriaan Krielaart uit.

Rabobank en Dataiku versterken ‘AI-samenwerking’

“Het draait allemaal om de business van het selecteren van de juiste projecten tot het leveren van toegevoegde waarde. Het runnen van data-initiatieven vanuit een IT-team of zelfs een gespecialiseerd data-team alleen kan nooit de diepgang en waarde brengen die domeinexperts bieden. Het geheim is om de twee nauw samen te laten werken.”

Perfecte partner

Volgens Roel Dirks, Product Manager Big Data Lab bij Rabobank, is innoveren met AI noodzakelijk om competitief mee te blijven doen. “Rabobank is niet de enige financiële instelling met veel data en use cases, dus we werken constant aan het verbeteren van de klantervaring met steeds meer cutting-edge use cases.”

“Dataiku is de perfecte partner om dit succesvol te kunnen doen. De snelheid waarmee ze nieuwe features vrijgeven is ongelofelijk. Dataiku is niet voor niets een toonaangevende speler op het gebied van data science en geavanceerde analytics.”

RATE System

Het ‘RATE System’ is een van de projecten die Rabobank in samenwerking met Dataiku heeft ontwikkeld. Het systeem geeft klanten inzicht in hun transacties en zorgt voor financiële transparantie. RATE is gebaseerd op een machine learning-model dat bedrijfslogica combineert met statistische modellen en neutrale netwerken, allemaal gepubliceerd in een API, zodat transacties bijna in realtime worden gelabeld.

Lees ook: Financiële afdelingen met AI presteren beter dan vakgenoten zonder