Financiële afdelingen met AI presteren beter dan vakgenoten zonder

14 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Bedrijven waarvan de financiële afdeling gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI) presteren aanzienlijk beter dan hun concurrenten die niet beschikken over deze technologie. Dat blijkt uit het wereldwijde ‘Finance, AI and the future of decision making’ onderzoek van IT-adviesbureau Unit4. Bijna de helft van de bedrijven met AI (47%) vindt dat zij sterk presteren, wat slechts bij 28% van de bedrijven zonder ‘technologie’ het geval is.

Het onderzoek van Unit4 – aanbieder van enterprise cloud-applicaties voor mensgerichte organisaties – is uitgevoerd onder 1.760 beslissers binnen financiële afdelingen in Australië, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Singapore, Zweden, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De respondenten waren afkomstig uit middelgrote ondernemingen met 100 tot 9.999 werknemers.

“AI staat volop in de belangstelling van financiële afdelingen over de hele wereld, met early adopters die ervan overtuigd zijn dat het een positieve impact heeft op de prestaties van hun organisaties”, legt Unit4-CFO Gorden Stuart uit. “AI moet echter niet alleen worden gezien als een manier om processen te automatiseren.”

Financiële afdelingen met AI presteren beter dan vakgenoten zonder

“Het kan finance professionals helpen om in een meer strategische rol te stappen, waarbij ze data interpreteren door middel van technologische analyse en de bevindingen vertalen naar zinvolle inzichten die relevant zijn voor hun organisaties. Zo kunnen zij helpen de financiële koers te bepalen.”

Bijscholing in AI

Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat 62% van de Nederlandse finance professionals verwacht steeds meer betrokken te worden bij strategie- en besluitvorming. 60% van hen denk dat hun dagelijkse taken in hetzelfde tijdsbestek aanzienlijk gaan veranderen.

Ondanks de positieve visie die veel respondenten delen omtrent AI, is nog lang niet iedereen klaar voor een dergelijke rolverandering. 82% geeft namelijk aan hun ‘financiële vaardigheden’ de aankomende twaalf maanden flink te willen verbeteren. Bijna drie op de vier finance professionals heeft plannen om zich het komende jaar bij te scholen in AI, machine learning, coding, data analyse en data science.

Finance professionals geven daarbij aan dat het verkleinen van menselijke fouten (32%) en tijdbesparing (36%) als de belangrijkste voordelen van AI worden gezien. Tot slot stelt 22% van de ondervraagden dat AI collega’s zou helpen om sneller keuzes te maken en dat 26% gelooft dat het bruikbare inzichten voor de besluitvorming zou opleveren.

Lees ook: Artificial intelligence als hulpmiddel voor vernieuwen van klantervaring