Jeroen Rijpkema nieuwe CEO Triodos Bank

07 april 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Oud-ABN Amro topman Jeroen Rijpkema wordt de nieuwe CEO van Triodos Bank. Vanaf komende mei zal hij Peter Blom opvolgen, die al sinds de oprichting in 1980 actief is bij de duurzame bank.

Carrière bij ABN AMRO

Jeroen Rijpkema kan bogen op een indrukwekkende loopbaan in de financiële dienstverlening. In zijn ruim 33 jaar bij ABN AMRO heeft hij verschillende nationale en internationale leidinggevende functies mogen vervullen. In zijn laatste acht jaar bij de bank gaf hij als CEO binnen ABN leiding aan de Private Banking International tak. In die hoedanigheid was hij onder meer verantwoordelijk voor alle private banking activiteiten van ABN AMRO buiten Nederland.

Onder zijn leiding verkocht de staatsbank in april van 2017 haar private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT. “Na een strategische evaluatie hebben wij besloten ons in de toekomst te richten op verdere versterking en groei van onze private banking-activiteiten in Noordwest-Europa. De overdacht aan LGT van ons private banking-bedrijf in Azië en het Midden-Oosten is de logische volgende stap in de uitvoering van deze strategie”, liet Rijpkema destijds weten.

Jeroen Rijpkema nieuwe CEO Triodos Bank

Antiwitwas- en financial crime expert

Meer recent, in 2019, was Rijpkema één van de oprichters van FourValue: een adviesbureau dat zich specifiek richt op risk & compliance-vraagstukken in de financiële wereld, met een focus op Know Your Customer (KYC)-procedures en transactiemonitoring.

In de zomer van vorig jaar fungeerde Rijpkema vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken als ‘kwartiermaker’ bij Transactiemonitoring Nederland, het project waarin ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hun krachten bundelden om de effectiviteit van de Nederlandse witwasaanpak een impuls te geven. Onlangs heeft Rijpkema ook bijgedragen aan de educatieve podcastserie van de Leaders in Finance Academy, waar hij zijn uitgebreide kennis op het gebied van Anti Money Laundering (AML) en financiële criminaliteit deelde.

De juiste man

Triodos Bank RvC-voorzitter Aart de Geus is verheugd met de voordracht van Rijpkema als nieuwe CEO van de duurzame bank: “Jeroen heeft een sterke affiniteit met de agenda die Triodos Bank nastreeft en hij zal zich volledig inzetten om die agenda vooruit te helpen. In deze fase van de ontwikkeling van Triodos Bank is hij de juiste persoon om samen met zijn collega’s in de Raad van Bestuur onze organisatie te leiden.”

Ook Peter Blom, die vorig jaar al aangaf te vertrekken, is te spreken over zijn opvolger. “Jeroen Rijpkema brengt niet alleen uitgebreide bancaire kennis en ervaring mee, maar ook enthousiasme en betrokkenheid voor waar wij voor staan. Ik wens hem veel succes bij Triodos Bank.” Blom, die sinds 1980 actief was bij Triodos Bank, werd in 1989 benoemd tot algemeen directeur en in 1997 promoveerde hij tot directievoorzitter.

Bestuur

Naast Jeroen Rijpkema (CEO en voorzitter), wordt de Raad van Bestuur gecomplementeerd met André Haag (Chief Financial Officer) en Carla van der Weerdt (Chief Risk Officer). De RvC is volgens de bank goed op weg met het wervingsproces voor zowel de Chief Operational Officer als een nieuwe Chief Commercial Officer, zoals op 9 februari werd aangekondigd.

De Raad van Commissarissen van Triodos Bank zal Rijpkema tijdens de aandeelhoudersvergadering op 21 mei formeel voordragen als de nieuwe algemeen directeur. De Nederlandsche bank heeft reeds ingestemd met de voorgenomen benoeming van Rijpkema en ook de Ondernemingsraad van Triodos heeft een positief advies uitgebracht over de toekomstige aanstelling. De benoeming zal in eerste instantie voor een periode van twee jaar gelden, zodat de RvC voldoende tijd heeft om te beslissen over de leiding van de bank voor de langere termijn.