Peter Blom kondigt vertrek aan als CEO van Triodos Bank

23 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank is gestart met de zoektocht naar een opvolger voor CEO Peter Blom. De bank kondigt aan dat Blom in de loop van 2021 gaat vertrekken. Blom (1956) is dan dertig jaar bestuurder geweest bij Triodos Bank, waarvan meer dan twee derde CEO.

Blom startte in 1980 – het jaar van oprichting – als vrijwilliger en werd twee jaar later één van de eerste zakenbankiers in dienst van de bank. Geleidelijk groeide hij door en 1989 trad hij toe tot de executive board, waarvan hij in 1997 voorzitter werd. Een post die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Dat is best bijzonder en staat wellicht ook deels symbool voor de langetermijnvisie die de bank wil uitdragen. Welke bank kan immers zeggen dat één van zijn mensen al mede het beleid bepaalde voordat de Sovjet-Unie omviel of voordat Ajax de Champions League won om maar wat te noemen?

Terugkijkend is Blom trots op de lange en beklijvende weg die Triodos heeft afgelegd sinds de oprichting. “Sinds de oprichting in 1980 ben ik onderdeel geweest van een inspirerend avontuur waarin Triodos Bank zich ontwikkelde van een klein Nederlands bankinitiatief, actief in de toen ontluikende duurzaamheidsniche, tot de Europese, waardengedreven koploperbank die we vandaag zijn. Triodos Bank is opgericht om de verandering te financieren door duurzame bedrijven, projecten en initiatieven mogelijk te maken.”

Als stuurman én als kapitein is Blom voor een belangrijk deel verantwoordelijk geweest voor de koers van de bank in al die jaren. Iets wat rvc-voorzitter Aart de Geus graag aanstipt: “Peter Blom is een groot bankier en zijn leiderschap en toewijding aan de missie van Triodos Bank - bewust omgaan met geld om positieve ontwikkeling in de samenleving te creëren, waarbij menselijke waardigheid centraal staat – hebben de bank gebracht naar waar die vandaag staat. Hij is een voorbeeld geweest voor vele generaties medewerkers en klanten van Triodos Bank, en is dat nog steeds. We respecteren zijn beslissing om volgend jaar af te treden, wat ruimte geeft voor een goed voorbereide leiderschapsoverdracht. ”

Met het vertrek van Blom kondigt in korte tijd een tweede kopstuk zijn vertrek aan. Per oktober stopt Matthijs Bierman namelijk als directeur van Triodos Bank Nederland. Ook hij zat zeventien jaar op post. In ruil voor Bierman is reeds Pauline Bieringa aangetrokken, die overkomt van BNG Bank.