Rabobank biedt publieke steun aan project met digitale tokens

09 oktober 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met het voorzien van een bankrekening aan de 2Tokens Foundation biedt Rabobank expliciet steun aan de ontwikkeling van digitale assets. 2Tokens Foundation is een stichting die via een platform bedrijven allerlei informatie biedt over de waarde en de voordelen van ‘tokenization’, een soort digitaal oormerk voor digitale assets. Die informatie komt bijvoorbeeld in de vorm van evenementen, cursussen of use-cases. Via de reguliere bankrekening kan men een partnership met de stichting kopen, daarbij krijgen ze ook automatisch ‘TWO’ tokens. Deze zijn in te zetten om bepaalde activiteiten van te betalen. 

‘Tokenization’ is één van de toverwoorden van het moment in de wereld van digitale transacties, specifiek als het gaat om beveiliging. Volgens Wikipedia is tokenization ‘het proces waarbij een gevoelig gegevenselement wordt vervangen door een niet-gevoelig equivalent – een token genaamd – dat geen extrinsieke of exploiteerbare betekenis of waarde heeft’. Het equivalent is een schijnbaar willekeurige brei van tekens. Tokens kunnen overigens meerdere functies hebben. Ze kunnen een betaalmiddel zijn, maar ook een bewijs van een aandeel in iets. Ook kunnen ze verhandelbaar zijn, al is dat vaker niet het geval dan wel. 

Een onontgonnen wereld

Met tokens gaat een compleet nieuwe digitale wereld open, zoveel is wel duidelijk. Een grotendeels onontgonnen wereld ook. De Nederlandse stichting 2Tokens Foundation heeft een educatief platform opgezet waarmee ze bedrijven inzicht geven in de kansen van deze nieuwe wereld. Bedrijven kunnen toegang kopen tot een reeks van informatievormen. Daarmee ondersteunen partners de educatieve doelstelling van het project en maken ze toekomstige roundtables en specialistische kennis sessies met experts uit het vakgebied mogelijk.

En daar wordt het extra interessant, want die toegang kunnen ze kopen via ‘TWO’ tokens, een door de stichting zelf ontwikkeld token. En hoe komen bedrijven aan deze TWO tokens? Die zijn onderdeel van een partnership met 2Tokens Foundation. Dit partnership en dus ook de tokens zijn simpelweg met iDEAL te betalen, waarbij de betalingen uitkomen op een rekening van Rabobank. 

“De 2Tokens Foundation heeft met de use case TWO een praktische casus neergezet om bedrijven en instanties te laten zien dat de innovatieve techniek op meerdere manieren te implementeren is. Voor ons als stichting is het mogelijk om zo partners actief onderdeel van 2Tokens uit te laten maken en ze nauw bij de voortgang te betrekken”, zegt Alex Bausch, voorzitter van 2Tokens Foundation. “De erkenning van de Rabobank middels een bankrekening is een belangrijke overwinning om zo meerdere partijen te kunnen overtuigen van de voordelen van tokenisatie.” 

Concept verder ontdekken

Rabobank speelt dus een belangrijke rol in het project, dat ondersteund wordt door een gevarieerd gezelschap van tech- en blockchain-bedrijven en advocatenkantoren. Deelnemers zijn CMS, 2Tokens, DataFloq, Dusk Network, Rabobank, WatsonLaw en YesDelft! Voor Rabobank is deelname aan het project een interessante ontdekkingsreis, eentje die de bank mogelijk een voorsprongetje geeft ten opzichte van de concurrentie. Omgekeerd is de expliciete steun van Rabobank voor het project ook een solide legitimering voor de bijdrage die digitale assets kunnen leveren. 

“Vanuit Rabobank zien we verschillende toepassingen voor tokenisatie. Zo zou je een vastgoedobject, landbouwgrond of een start-up kunnen ‘opknippen’ in heel veel kleine stukjes waardoor iedereen die dat wil, voor een laag bedrag daarin kan investeren. Zo zou je op jonge leeftijd al deeleigenaar kunnen zijn van heel veel, hele kleine stukjes vastgoed.” aldus Djuri Baars, Lead Blockchain Team bij Rabobank.