Toch weer onzekerheid rond overname NIBC door Blackstone

29 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De overname van de Nederlandse zakenbank NIBC door de Amerikaanse investeerder Blackstone is hard op weg de overname-soap van het jaar te worden. Er lag een geaccepteerd overnamebod, beleggers roerden zich omdat NIBC te laat zou zijn geweest met communiceren, Blackstone zou twijfelen vanwege de plotseling nieuwe realiteit door corona, beide partijen bevestigden dat alles zou voortgaan zoals afgesproken maar gisterochtend maakte Blackstone toch bekend opnieuw te willen onderhandelen. 

Het dossier van Blackstone en NIBC wordt inmiddels steeds uitgebreider. Dat is goed nieuws voor de overnameadviseurs die weer nieuwe facturen kunnen schrijven, maar het draagt niet bij aan helderheid voor de toekomst. De huidige inzet voor nieuwe onderhandelingen wordt gevormd door het besluit van NIBC om dit jaar geen dividend uit te keren, naar aanleiding van een oproep hiertoe van de ECB. 

Onderdeel van het overnamebod door Blackstone was namelijk €0,53 slotdividend per aandeel van €9,85. In een persbericht heeft Blackstone aangegeven de deal niet te kunnen financieren nu dat slotdividend in elk geval voorlopig wegvalt. Het dividend-besluit zorgt bovendien voor een wijziging van de voorwaarden waaronder de deal in eerste instantie beklonken werd en daarom wil Blackstone opnieuw naar de onderhandelingstafel.

Onlangs nog gaf Blackstone aan dat de overname zou doorgaan volgens initiële voorwaarden en dat er van geruchten dat Blackstone onder de deal uit zou willen niets klopte. Het lijkt erop of in de tussentijd toch gezocht is naar ontsnappingsroutes, die nu gevonden zou zijn in het dividend-besluit. Bij beleggers heerst weinig vertrouwen, de koers van NIBC ging gisteren hard onderuit. Uiterlijk 19 mei willen beide partijen naar buiten komen met nieuws over eventuele nieuwe onderhandelingen.