Overname NIBC door Blackstone gaat door volgens initiële afspraken

26 maart 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Investeerder Blackstone zet de overname van zakenbank NIBC door volgens de afspraken die vorige maand overeengekomen zijn. Daar was vorige week enige twijfel over nadat berichten naar buiten kwamen dat Blackstone zou twijfelen, vanwege de ingetreden coronacrisis. NIBC heeft het nieuws zelf bevestigd. 

De eerste berichten over een overname van NIBC door de Amerikaanse investeerder Blackstone kwamen op Valentijnsdag naar buiten. Dat was nog voordat de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte in Europa, met alle onrust die daarbij hoort. Na enig aarzelen daalde ook de koers van NIBC fors, ruwweg van €9,60 tot €4,55 op het dieptepunt. Er waren verhalen dat Blackstone onder de deal uitwilde vanwege de instortende beurzen, dat was althans de vrees onder beleggers. Dat werd formeel ontkend en nu komt vanuit NIBC de bevestiging dat de deal doorgaat zoals gepland.

Werd een bank voor de coronacrisis nog als een waardevaste investering gezien, dat beeld is door de coronacrisis enigszins gewijzigd. Er zijn immers tal van ondernemingen die uitstel van betaling moeten aanvragen en mogelijk moet er op leningen worden afgeschreven door banken. Aan de andere kant staat de overheid voor een belangrijk deel garant voor de extra risico’s die banken nu (mogen) nemen. Het is niet ondenkbaar dat de coronacrisis ervoor zorgt dat de rendementen van NIBC tijdelijk wat lager gaan zijn dan eerst aangenomen. 

Met de boodschap van NIBC lijkt niets een overname nog in de weg te staan. De twee hoofdaandeelhouders die goed zijn voor driekwart van de aandelen – JC Flowers en Reggeborgh – waren reeds akkoord met het overnamebod. Als alles verder loopt zoals het moet lopen wordt de overname in de tweede helft van dit jaar afgerond. Wel is eerst nog toestemming nodig van de autoriteiten.