ECB wil dat banken voorlopig geen dividend uitkeren

30 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Afgelopen vrijdag verzocht de Europese Centrale Bank (ECB) Europese banken om voorlopig geen dividend meer uit te keren en geen eigen aandelen in te kopen. Het gaat om dividenduitkeringen over 2019 en 2020, tot in elk geval 1 oktober van dit jaar. Van banken wordt verwacht dat ze alle zeilen bijzetten om bedrijven door de economische crisis heen te helpen. DNB onderschrijft de oproep. 

Kort voor het weekend stuurde de ECB een persbericht uit met bovenstaande mededeling. Het is vooralsnog geen gebod, wel een nadrukkelijke aanbeveling. Alles moet nu in het teken staan van het ondersteunen van particulieren en bedrijven om de economische gevolgen van de corona-pandemie het hoofd te kunnen bieden. Van de centrale bank hoeven banken niet terug te komen op winstuitkeringen die zij al gedaan hebben voordat de oproep werd gedaan. 

In de verklaring schreef de ECB dat men van aandeelhouders verwachtte dat zij ook hun steentje zouden bijdragen aan het collectieve doel. Het was even afwachten hoe beleggers op deze oproep zouden reageren, maar men blijkt zeer welwillend. Zakenkrant FD sprak onder meer met Paul Koster van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), die liet optekenen: “Voor heel veel van onze leden is het dividend heilig, maar het zijn nu ongebruikelijke tijden. Niemand weet hoelang deze situatie gaat duren en hoe het zal aflopen.”

Het gaat niet in alle gevallen om het schrappen van dividend, men spreekt ook veel over uitstel. Waar het de ECB echter vooral lijkt te gaan om het ondersteunen van de economie als geheel, lijkt het effectenbezitters vooral te gaan om de liquiditeitspositie van bedrijven in stand te houden en te voorkomen dat ze omvallen. Immers, dan zouden de aandelen van de betreffende bedrijven ook een deel van hun waarde verliezen. Uiteindelijk heeft dat ook zijn invloed op het welzijn van de economie, maar dan vanuit een ander perspectief.

Niet alleen van banken wordt overigens verwacht dat ze hun dividend voorlopig niet uitkeren. Er is sprake van een brede oproep aan het grote bedrijfsleven om geen dividend uit te keren, zelfs bij dividendkampioenen als Shell.