Rabobank steekt miljoenen in deelsysteem elektrische scooters

30 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Rabobank investeert enkele miljoenen in GO Sharing, een Nederlands deelsysteem voor elektrische scooters. GO Sharing is nog een jong bedrijf, eind vorig jaar reden de eerste e-scooters rond in Eindhoven en niet veel later volgde Rotterdam. Met de kapitaalinjectie van Rabobank en enkele partners wil GO Sharing verder groeien en meer steden aan het dienstenaanbod toevoegen. In totaal komt hiervoor zo’n €10 miljoen beschikbaar.

Binnen de mobiliteitsbranche heeft alles dat elektrisch is de wind in de zeilen. Of het nu auto’s, fietsen of bijvoorbeeld scooters zijn. Het streven naar schonere leefomgevingen en verbeterde mobiliteit leidt wat dat betreft tot allerlei interessante ontwikkelingen. Nog een in het oog springende ontwikkeling is het ontstaan van deelplatformen, ook in de meest uiteenlopende richtingen. In plaats van bezit betalen mensen tegenwoordig steeds vaker voor gebruik. Voeg die twee ontwikkelingen samen en GO Sharing is één van de mogelijke uitkomsten. 

Vooral millennials

Gebruikers van de scooters – met een maximumsnelheid van 25 km/h is er geen sprake van een helmplicht – rekenen een bedrag af vanaf €0,23 per minuut dat ze erop rijden en het zijn vooral millennials die de e-scooters gebruiken. De potentie is echter vele malen groter, zo tonen soortgelijke initiatieven in het buitenland al aan. Bovendien heeft de recente groei van GO Sharing plaatsgevonden in een jaargetijde waarin scooterrijden geen vanzelfsprekendheid is. 

De aanvangsvloot van GO Sharing bestond in september 2019 uit 170 e-scooters, onder bewoners van grote steden vermoedelijk al bekend van pizzakoeriers die je vanuit het niets de stuipen op het lijf jagen vanwege hun geruisloosheid. Inmiddels staat de teller al op 750 stuks en is Rotterdam na Eindhoven de tweede stad waar GO Sharing actief is. Maar de ambities zijn groot en het bedrijf wil dit jaar al in twintig Nederlandse steden actief zijn. Een ambitie waar groeikapitaal voor nodig. Rabobank is één van de partijen achter een investeringsronde van €10 miljoen, via Rabo Corporate Investments. Het exacte bedrag vertelt de bank niet, maar tegenover het Eindhovens Dagblad bevestigt een woordvoerder dat het een substantieel deel van de €10 miljoen betreft. 

“Door de financiële injectie van onze partners kunnen we onze missie najagen en dit jaar al duizenden extra e-scooters uitzetten in 20 nieuwe steden in Nederland”, zegt general manager Raymon Pouwels van GO Sharing. “Wij zijn er trots op dat GO Sharing in Rabo Corporate Investments een partner heeft gevonden die de ambitie om het meest toonaangevende e-scooter deelsysteem in Europa te worden gezamenlijk wil verwezenlijken. Let’s GO together, GO green – GO Sharing!”

Duurzame toekomst

Voor Rabobank is dat groene karakter een belangrijke motivatie om te investeren. De bank ziet automatisch het duurzame aandeel binnen het eigen investeringsportfolio toenemen. “Rabobank heeft de ambitie om bij te dragen aan een duurzame toekomst. GO Sharing sluit daar met haar producten en diensten naadloos bij aan. Wij zijn trots op deze groene koploper die de elektrische mobiliteit in steden en het deelgebruik ervan stimuleert en die zo werkt aan een meer duurzaam transport. Rabobank gelooft in de oplossingen die GO Sharing biedt en wil met de samenwerking een hogere marktpenetratie van GO Sharing mogelijk maken”, laat Investment Director Thijs Friederich van Rabo Corporate Investments optekenen.