Winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 bekend

01 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Drie bedrijven, verdeeld over evenzoveel categorieën, hebben de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 gewonnen. Eiwitvanger FUMI, technologische innovatie AsBeter en hightech bedrijf Social Genomics zijn de gelukkigen. Naast een geldprijs van €20.000 en de nodige publiciteit profiteren de winnaars van professionele zakelijke begeleiding vanuit Rabobank.

Zoals diverse andere banken organiseert ook Rabobank een jaarlijkse competitie waarin duurzame en innovatie bedrijven zich kunnen profileren en kans maken op prijzen die hun ontwikkeling ten goede komen. In totaal deden zo’n 400 bedrijven mee met de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019, verdeeld over de categorieën Food & Agri, Circulaire economie & klimaat en Vitale gemeenschappen & zorg. De prijsuitreiking vond plaats op het duurzaamheidsevent Springtij op Terschelling.

De winnaars

Winnaar in de categorie Food & Agri is FUMI, dat eiwitten weet te onttrekken aan micro-organismen, ter vervanging van eiwit uit ei. De plantaardige eiwitten zijn geschikt om veganistische vleesvervangers van te maken. Volgens FUMI zijn micro-organismen hier tot nu toe nog niet voor gebruikt en vormen ze een onaangebroken bron. Rabobank prijst FUMI vanwege de rol die het speelt in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. De innovatie is bovendien goed opschaalbaar.

Met het upcyclen van twee problematische afvalstromen creëert AsBeter nieuwe, secundaire grondstoffen voor de bouwindustrie en wint daarmee de prijs in de categorie Circulaire economie & klimaat. Het bedrijf breekt asbest af en wint daar onder meer zand, cement en grind uit terug. De jury stelt dat AsBeter een sterke en zeer doordachte positie in de keten heeft weten te verwerven en bijdraagt aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. 

Ten slotte wint Social Genomics de prijs in de categorie Vitale gemeenschappen & zorg. Via een platform bundelt het bedrijf kennis van genetica en maakt deze bovendien toegankelijk. Op die manier kan veel ziektelast worden voorkomen of teruggedrongen. Mensen met zeldzame aandoeningen krijgen zodoende toegang tot bijvoorbeeld cruciale informatie of voor hen relevante netwerken. 

De prijzen werden uitgedeeld door huidig topman Wiebe Draijer en Rabo-coryfee Herman Wijffels  Het was de 18e keer dat Rabobank deze competitie uitzette, een competitie die elk jaar relevanter lijkt te worden. Naar verwachting start de inschrijving voor de 2020-editie in het volgende voorjaar.