Producent design zonnepanelen wint ABN AMRO Innovation Challenge

17 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse startup Solarix is de winnaar van de ABN AMRO Innovation Challenge, een initiatief gericht op het bevorderen van innovatie in verduurzaming van vastgoed. Solarix ontwikkelt gevels met geïntegreerde zonnecel-technologie. Zonnepanelen maken zodoende naadloos onderdeel uit van een nieuw geheel. In totaal deden 40 startups en scaleups een gooi naar de zege.

Veel Nederlanders zijn inmiddels wel overtuigd van het nut en de noodzaak van zonnepanelen. Mits goed gepositioneerd leveren ze in potentie een significante bijdrage aan de energie-opwekking van een huis. Tegelijkertijd is een veelgehoord kritiekpunt dat ze huizen ontsieren, monumentale en rieten daken in het bijzonder. Solarix is opgericht met het uitgangspunt dat zonnepanelen ook mooi kunnen zijn, door ze naadloos te integreren in gevels. Die opzet levert het bedrijf de zege op in de ABN AMRO Innovation Challenge.

Producent design zonnepanelen wint ABN AMRO Innovation Challenge

De Innovation Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement, gericht op de vraag hoe bestaande en nieuwbouw meer toekomstbestendig gemaakt kunnen worden. Het is een onderdeel van het CFP Green Buildings Event. Veertig partijen meldden zich aan voor de 2019-editie en vochten om een been, Solarix ging er mee heen.

Solar Design

“Wij koppelen het opwekken van groene energie aan mooi design en slimme toepassingen. Wij noemen dat Solar Design”, aldus Marloes van Heteren van Studio Solarix op de website van ABN AMRO. “De ‘Solarix’ is als volledig geïntegreerde gevelsysteem veel meer dan een zonnepaneel. Het is onderdeel van de huid van het gebouw. De panelen leveren groene energie en kunnen tegelijkertijd via zogenaamde ‘leds’ en sensoren reageren op de omgeving.”

De gevels zijn volgens Solarix zowel toe te passen in bestaande bouw als in nieuwbouw, al kan er in het laatste geval natuurlijk direct vanaf de ontwerptafel rekening mee worden gehouden. De uitdaging zit er voor Solarix in om het eigen uiterlijk van gebouwen zoveel mogelijk te behouden, maar wel voorzien van moderne technologie.

Nieuwe innovaties

Solarix ontvangt de prijs voor een reeds bestaande propositie. Volgens Van Heteren werkt Solarix echter al aan nieuwe innovaties. Van Heteren: “We werken aan een nieuw materiaal voor onze toepassingen; een dunne film geïntegreerd in een bio composiet. Daarmee ontstaat er nog meer ontwerpvrijheid. Tevens werken we aan technologieën die nog efficiënter zijn in het opwekken van duurzame energie, waarbij de ontwerpvrijheid behouden blijft.”