OM start onderzoek ABN AMRO om witwassen en terrorismefinanciering

26 september 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Openbaar Ministerie (OM) start een onderzoek naar het faciliteren van witwassen en terrorismefinanciering bij ABN AMRO. Hoewel nog niet naar buiten komt waar de zaak exact betrekking op heeft, geeft de bank aan volledige medewerking te verlenen. Vorige maand kreeg de bank al bericht van toezichthouder DNB dat het alle particuliere klanten opnieuw moet gaan doorlichten.

Banken moeten meer doen om witwassen en andere financiële criminaliteit tegen te gaan, dat is een vaak gehoord credo. Inmiddels valt niet te ontkennen dat banken hieraan gehoor geven, getuige flinke investeringen in compliance-afdelingen en de massale zoektocht naar CDD- en KYC-analisten. Maar de praktijk is buitengewoon weerbarstig. Men kan stellen dat de digitalisering in de financiële sector witwassen ongewild faciliteert. Bankieren is niet alleen meer toegankelijk geworden voor normale consumenten, dat geldt evenzeer voor criminelen. 

Oplettende volgers van financieel nieuws hadden het wellicht al een beetje aan zien komen. De afgelopen jaren hebben diverse Nederlandse banken al te maken gehad met het OM en DNB. ING schikte voor vele honderden miljoenenRabobank kreeg een (relatief lage) boete en Triodos Bank ontving een officiële waarschuwing. Het zou wonderlijk zijn als criminelen ABN AMRO overgeslagen hadden bij pogingen om geld wit te wassen of criminele activiteiten te financieren. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt moet nog vastgesteld worden, maar het OM zit er bovenop. 

Waar wordt ABN AMRO van verdacht? Het OM stelt dat de bank over een langere periode ongebruikelijke transacties niet of te laat heeft gemeld. Tegelijkertijd zou de bank klanten te makkelijk hebben toegelaten en aan de andere kant te laat afscheid hebben genomen van klanten die onoirbare dingen deden. De bank kreeg gisteren melding van het OM over de start van een onderzoek. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend.

Taak van banken zelf

Wat deze zaak een stukje saillanter maakt dan bij andere banken is dat ABN AMRO nog steeds voor het merendeel (56%) in handen van de Staat is. Als blijkt dat ABN AMRO inderdaad witwassen of terrorismefinanciering heeft gefaciliteerd, brengt dat de Staat zelf ook in verlegenheid. Minister Hoekstra van Financiën geeft aan bezorgd te zijn over het nieuws. Maar Hoekstra stelt dat het aan de banken zelf is om schoon schip te maken en te houden. “Banken hebben een belangrijke poortwachtersfunctie om criminelen buiten de deur te houden. Het is primair een verantwoordelijkheid van banken zelf om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen.”