Vingertik DNB leidt tot voorgenomen benoeming Chief Risk Officer bij Triodos Bank

16 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank heeft Carla van der Weerdt genomineerd voor de post van risicodirecteur en voor een zetel in de raad van bestuur. De bank beschikte nog niet over een dergelijke rol, maar waarschuwingen van toezichthouder DNB maakten dat het benoemen van een Chief Risk Officer in een stroomversnelling terecht kwam. Niets lijkt een benoeming nog in de weg te staan.

Veel banken worstelen met de controle op geldstromen. Er lijkt bijna geen partij helemaal immuun te zijn voor criminelen die het betalingsverkeer gebruiken voor doeleinden waarvoor het volgens wetgevers niet bestemd is. Daarbij worden vaak witwassen en terrorismefinanciering genoemd. Enige tijd terug kreeg ook Triodos Bank een waarschuwing van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder stelde dat Triodos interne processen als klantidentificatie en het monitoren van transacties moest verbeteren. 

Groei organisatie en verhoogde regelgeving

Het is ongetwijfeld één van de redenen - en misschien wel de voornaamste- dat Triodos startte met de werving van een Chief Risk Officer. Naast de vingertik van DNB spreekt de bank uit Zeist ook van groei van de organisatie en verhoogde regelgeving als reden voor het aantrekken van een risicodirecteur en ook meteen een uitbreiding van bestuur van drie naar vier zetels.

Vingertik DNB leidt tot voorgenomen benoeming Chief Risk Officer bij Triodos Bank

Volgens kopstukken binnen de bank is Carla van der Weerdt (55) de aangewezen persoon om leiding te geven aan het risicomanagement. "De Raad van Commissarissen is zeer verheugd met de voordracht van Carla van der Weerdt”, aldus Aart de Geus, huidig voorzitter van de rvc van Triodos. “Wij geloven dat zij over de juiste kennis en ervaring beschikt om de Raad van Bestuur als CRO te versterken."

Wat betreft die kennis en ervaring, Van der Weerdt is vijftien jaar in dienst geweest bij ABN AMRO, in verschillende risicomanagementfuncties. Naast commissaris bij BinckBank is ze momenteel ook al commissaris bij Triodos. Het spreekt voor zich dat ze die laatste nevenfunctie zal laten vallen en daarbij geeft ze aan ook andere nevenfuncties (met uitzondering van een commissariaat bij zorgverzekeraar DSW) te laten vallen indien de voorgenomen benoeming doorgaat. Daar lijkt overigens weinig twijfel over te zijn. DNB heeft al goedkeuring gegeven en de ondernemingsraad heeft een positief advies gegeven.

Bestuurlijke veranderingen

CEO en bestuursvoorzitter Peter Blom kijkt uit naar de komst van zijn nieuwe collega: "Carla van der Weerdt heeft een zeer relevante achtergrond en connectie met Triodos Bank en zal waardevolle ervaring inbrengen in onze strategische risicomanagement- en compliance-agenda. De directie kijkt uit naar onze toekomstige samenwerking." De benoeming van Van der Weerdt binnen het bestuur van Triodos betekent ook een wijziging van de man-vrouw verhouding binnen het bestuur. Het bestuur bestaat straks tijdelijk voor 66% uit vrouwen (1 man, 2 vrouwen), tot het moment dat Triodos een nieuwe CFO heeft benoemd, die vertrekt per de komende aandeelhoudersvergadering. 

Lees ook:
Klaas Knot (DNB): Strijd tegen witwassen moet prevaleren boven meer winst maken