Mastercard en Rabobank werken samen aan financiële inclusie voor miljoen boeren in opkomende markten

26 september 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Mastercard en Rabobank beklonken gisteren een nieuwe samenwerking gericht op financiële inclusie voor boeren in opkomende economieën. Deze boeren krijgen toegang tot een digitaal platform met behulp waarvan zij hun producten voor een eerlijke prijs kunnen verkopen en toegang krijgen tot nieuwe kredietvoorzieningen. Het platform koppelt het bestaande Mastercard Farmer Network aan de expertise en het bereik van Rabobank in de Europese, Aziatische en Afrikaanse food- en agrisector.

Vergeleken met ontwikkelde landen werken in opkomende markten nog steeds heel veel mensen in de agrarische sector. Ze spelen een belangrijke rol in de lokale voedselverschaffing, want geld om voedsel te importeren is er vaak niet. Het ontbreken van een solide en voldoende betrouwbare financiële sector maakt dat boeren vaak op zichzelf aangewezen zijn. Mastercard en Rabobank starten een samenwerking die hen toegang geeft tot nieuwe financiële en commerciële mogelijkheden en meer inclusie in het algemeen.

Digitaal platform

De boeren krijgen toegang tot een digitaal platform, dat voortborduurt op het bestaande Mastercard Farmer Network. Via het platform leggen kleinschalige boeren contact met potentiële kopers, hebben ze toegang tot mobiele betalingsmogelijkheden en bouwen ze een digitaal transactieregister dat gebruikt kan worden om formele kredietvoorzieningen te krijgen bij een financiële instantie. Met dat nieuwe blik aan mogelijkheden hebben boeren meer kans om een toekomstbestendig bedrijf op te zetten, waar zij zelf én het land van vestiging van kunnen profiteren.  

“Bij Mastercard werken we aan een wereld waarin economische groei voor iedereen toegankelijk is”, aldus Arjan Bol, Country Manager Nederland bij Mastercard. “Het Mastercard Farmer Network draagt hieraan bij door een digitaal platform te bieden dat het voor kleinere boeren veiliger en eenvoudiger maakt om hun bedrijf te laten groeien.” Door een samenwerking aan te gaan met Rabobank ziet Mastercard kans om het bereik en de impact van het netwerk drastisch te vergroten. Rabobank positioneert zich al vele jaren als food- en agrispecialist en heeft zodoende een omvangrijk en relevant netwerk opgebouwd in de wereld. Bol: “Zo kunnen wij nog meer impact creëren, zodat iedereen, overal mee kan doen aan de digitale economie.”

Voor Rabobank draait de samenwerking om twee hoofdzaken, namelijk voedselzekerheid in de toekomst en vergroting van financiële inclusie in de agrarische sector. “Wij geloven dat duurzame samenwerkingen in de food- en agrisector cruciaal zijn om voedselzekerheid in de toekomst te kunnen waarborgen”, aldus CEO Wiebe Draijer. “Deze samenwerking biedt ons een unieke kans om honderdduizenden boeren toegang te geven tot formele economische en financiële diensten. Door onze krachten met Mastercard te bundelen, kunnen wij de financiële inclusie in de agrisector vergroten en tegelijkertijd aanzienlijk bijdragen aan de Banking for Food-strategie van de Rabobank.”

Koningin Máxima

Binnen het project is een bijzondere rol weggelegd voor een bijzonder persoon, namelijk niet minder dan Koningin Máxima. Zij is speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering en ontwikkeling, gevangen onder de afkorting UNSGSA. Eerder dit jaar was zij aanwezig op het CEO Partnership for Economic Inclusion bij Rabobank in Utrecht, het moment dat de samenwerking tussen Mastercard en Rabobank formeel geïnitieerd werd.