Virtual Affairs en Ohpen ontwikkelen kant en klare vermogensbeheerdienst

20 september 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Software-ontwikkelaar Virtual Affairs en core banking provider Ohpen presenteren gezamenlijk een white label vermogensbeheer-app, inclusief backoffice systeem. Daarmee stellen beide bedrijven financiële instellingen in staat om onder eigen naam snel en flexibel nieuwe financiële diensten aan te bieden. Het scheelt bedrijven naar eigen zeggen ruim zes maanden implementatietijd. Naast vermogensbeheer geven beide partijen aan dat deze dienstverlening is uit te breiden naar het ondersteunen van websites.

Het komt in zijn algemeenheid regelmatig voor dat merken - willekeurig in welke sector - producten of diensten aanbieden die door compleet andere bedrijven zijn ontwikkeld. Dit verschijnsel wordt ‘white label’ genoemd. De eindaanbieder schrijft als het ware zijn eigen merk op het etiket en presenteert het als een eigen product of dienst. De oorspronkelijke aanbieder is bij het grote publiek meestal niet bekend, maar alleen in de sector zelf als B2B-bedrijf. Dat is ook het geval bij de nieuwe white label vermogensbeheerdienst, een product van software-ontwikkelaar Virtual Affairs en core banking provider Ohpen, beide afkomstig uit Amsterdam. Zij bieden de financiële sector nieuwe mogelijkheden.

De inherent naamloze dienst stelt banken, verzekeraars en vermogensbeheerders in staat om sneller nieuwe proposities naar de markt te brengen, zelfs toegespitst op de eigen huisstijl. Dat levert financiële instellingen in potentie grote voordelen op. De integratie van een nieuwe dienst heeft immers vaak nogal wat voeten in de aarde: bedenken, ontwikkelen, uitvoerig testen en noem maar op. Een implementatietijd van tenminste zes maanden is geen uitzondering, inclusief het risico op mislukking. Door dat proces uit te besteden dan wel over te slaan kunnen financiële partijen zich blijven richten op hun kerntaken. 

Eenvoudig uit te breiden

“We hebben in deze integratie geïnvesteerd om banken, verzekeraars en vermogensbeheerders in staat te stellen om sneller nieuwe producten te lanceren en een volledig digitale en naadloze ervaring aan te kunnen bieden aan hun klanten,” aldus Robin Peters, Managing Partner van Virtual Affairs. “Wij richten ons eerst op het aanbieden van een mobiele vermogensbeheerder, maar kunnen dit eenvoudig uitbreiden naar het ondersteunen van websites. Door deze samenwerking met Ohpen kunnen we onze bestaande en nieuwe klanten beter bedienen met een volledig geïntegreerde mobiele app en backoffice systeem, in plaats van alleen een website of mobiele app.”

Bestuurslid Angelique Schouten van Ohpen benadrukt eveneens het gemak van de white label vermogensbeheerder. “Financiële instellingen hebben nu de mogelijkheid om binnen maanden of zelfs weken een volledig compliant, flexibel en betrouwbare beleggingsoplossing aan te bieden aan retail klanten. De geïntegreerde oplossing kan aangepast worden op basis van het merk, de huisstijl, propositie en producten van de financiële instelling. Door de mobiele app van Virtual Affairs te integreren met het Ohpen Platform, creëren we één loket voor iedere financiële instelling die een beleggingsproduct wil aanbieden.”

De kant en klare vermogensbeheerder is voorlopig beschikbaar in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.