BNG Bank krijgt verhoogde duurzame rating toebedeeld

13 september 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De duurzame rating van BNG Bank is verder verhoogd tot C+ Prime. Daarmee behoort de bank voor algemeen nut tot de koplopers in zijn sector op het vlak van duurzaamheid. De beoordeling is afkomstig van ISS-oekom, dat gespecialiseerd is in het meten van duurzame inspanningen. ISS-oekom roemt onder meer de maatschappelijke investeringen van BNG Bank en de uitgifte van duurzame obligaties. Het ratingbureau benoemt echter ook verbeterpunten.

Ratingbureaus zijn bij het grote publiek sinds de financiële crisis vooral bekend van het ‘raten’ van kredietwaardigheid, maar vanzelfsprekend zijn er ook bureaus die onderzoek doen naar andere kritieke indicators. Daarvan is duurzaamheid tegenwoordig een bijzonder prominent voorbeeld. ISS-oekom is zo’n ratingbureau dat duurzaamheid meet en op basis van die metingen bedrijven een stempeltje geeft. Het bureau verhoogt de rating van BNG Bank met één stap verder omhoog, naar C+ Prime om precies te zijn.

C+ Prime

C+ Prime, die indicatie zal zelfs de gemiddelde banking professional niet direct heel veel zeggen zonder het in perspectief te plaatsen. Welnu, de ladder van ISS-oekom loopt van D tot A+. Men zou voorzichtig kunnen concluderen dat er dus nog ruimte is voor verbetering, maar tegelijkertijd meldt het bureau dat BNG Bank met deze C+ Prime-rating tot de koplopers in zijn sector behoort. Er is vooralsnog geen enkele financiële instelling ter wereld die überhaupt een rating met daarin een A krijgt. 

BNG Bank wordt geprezen om de maatschappelijke investeringen die het doet. Denk daarbij aan investeringen in de gezondheidszorg, de woningbouwsector of de energietransitie. ISS-oekom complimenteert ook de uitgifteprogramma’s van duurzame obligaties. Welkom nieuws ook voor de Gemeente Utrecht, dat BNG Bank onlangs mede vanwege het duurzame karakter verkoos tot nieuwe huisbankier.  

“We zijn verheugd over deze verbetering van onze duurzame rating, en streven tegelijkertijd naar een grotere impact en dus een nóg hogere rating”, laat CEO van BNG Bank Gita Salden optekenen. “Vrijwel al onze klanten leveren vanuit hun functie al een positieve bijdrage op het gebied van duurzaamheid. Onze uitdaging is om dit nog beter aan te tonen. Het rapporteren over de klimaatimpact van onze investeringen en het formuleren van duurzame actieplannen is voor ons een strategisch speerpunt.”

Verbeterpunten

Is het dan uitsluitend hosanna? Nee, boven de C komen immers nog de B én de A. ISS-oekom stelt zelf ook dat er nog verbeterpunten zijn en benoemt deze ook. Een expliciet advies dat het ratingbureau geeft is de verankering van duurzaamheidsrichtlijnen in het kredietproces en het beleggingsbeleid.