BNG Bank wordt huisbankier Gemeente Utrecht

30 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Gemeente Utrecht heeft BNG Bank gekozen als nieuwe hoeder van de schatkist. De bank werd gekozen via een Europese aanbesteding. Daarmee wordt BNG Bank de opvolger van ABN AMRO, dat de afgelopen jaren huisbankier was van de Domstad. Met name het duurzame karakter van BNG speelde een voorname rol in de uitverkiezing. De overeenkomst wordt aangegaan voor maximaal tien jaar. 

Elke grote organisatie heeft een huisbankier, die alle grote transacties en het betalingsverkeer verzorgt. Dat geldt voor bedrijven, maar ook voor nutspartijen en overheden. Doorgaans wordt via een aanbesteding bepaald wie die rol op zich mag nemen. De Gemeente Utrecht schreef onlangs zo'n aanbesteding uit, die werd gewonnen door BNG Bank. Met Utrecht en Den Haag hebben inmiddels twee van de vier grootste Nederlandse steden BNG als huisbankier. 

Aandacht voor duurzaamheid

"In het aanbestedingsproces is bijzondere aandacht uitgegaan naar duurzaamheid. We hebben banken niet alleen beoordeeld op geschiktheid, maar hebben ook wensen geformuleerd met betrekking tot prijs, duurzaamheid en additionele dienstverlening. Uit de vier banken die zich hadden ingeschreven kwam BNG Bank op alle wensen met de hoogste score naar voren", verklaart wethouder Anke Klein de keuze voor BNG Bank als opvolger van ABN AMRO.

Als nooit tevoren liggen banken onder een maatschappelijk vergrootglas. Er hoeft maar iets te gebeuren of ze moeten weer tekst en uitleg geven aan de politiek en aan de burgers. Zowel de lokale als de landelijke politiek maken hier dankbaar gebruik van om zich te profileren, iets wat eerder goed zichtbaar was in het geval van Het Rijk en van de Gemeente Amsterdam. Met name publieke organisaties letten in hun aanbesteding tegenwoordig daarom scherp op hoe duurzaam banken opereren en hoe smetteloos hun blazoen is. 

Bestaande samenwerking uitbouwen

Met BNG Bank als nieuwe huisbankier verwelkomt de Domstad een bank die bij het grote publiek relatief onbekend is, maar binnen bestuurlijke kringen bekendheid geniet als een bestendige partner. Een partner van formaat ook, het balanstotaal van de bank is meer dan het dubbele van bijvoorbeeld de Volksbank. BNG Bank voorziet overheden en maatschappelijke organisaties van relatief goedkope middelen om te kunnen investeren. Zo voorzag BNG Bank de Gemeente Utrecht al van diverse leningen, verstrekte het prepaid betaalpassen voor minima en investeerde het in diverse Utrechtse woningcorporaties.  

Bestuursvoorzitter Gita Salden van BNG Bank zegt over de samenwerking: "Het is onze missie om de publieke sector in staat te stellen om maatschappelijke doelstellingen te realiseren. We doen dat niet alleen door het bieden van financiering tegen lage prijzen, maar ook met financieringsoplossingen, betalingsverkeer en expertise. We zijn verheugd dat we de huisbankier worden van gemeente Utrecht en we gaan ervan uit dat we daarbij onze langdurige goede relatie verder kunnen verstevigen."