Gemeente Amsterdam twijfelt over aanhouden ING als huisbank

11 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Amsterdam schrijft vervroegd een nieuwe aanbesteding uit voor het uitvoeren van alle bancaire activiteiten van de organisatie. De huisbankier van de gemeente is nu nog ING. Wethouder Financiën Udo Kock (D66) twijfelt over het aanhouden van de oranje bank, onder meer vanwege de recente ophef over de grote schikking, zo meldt het FD.

Een grote organisatie als de gemeente Amsterdam doet jaarlijks miljoenen transacties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verwerken van lokale belastingen, parkeerboetes, ambtenarensalarissen of het betalen van uitkeringen. ING doet al vele jaren de bankzaken voor de gemeente. De salarisrel rond topman Ralph Hamers eerder dit jaar en de recente schikking in de witwas-affaire doen de gemeente nu twijfelen of ING wel de meest geschikte partij is om dat te doen. Dit zegt wethouder Financiën Udo Kock (D66) tegenover het FD.

Nadruk op compliance

Het nieuws komt niet uit de lucht vallen, want de lokale D66-fractie riep het college eerder dit jaar al op om te stoppen met ING. Dat bleek niet zomaar mogelijk, al was het maar omdat er gemiddeld zo’n anderhalf jaar nodig is om alle bankzaken over te dragen naar een andere partij. Wel kondigt Kock aan de aanbesteding naar dit jaar te vervroegen. Daarbij komt een belangrijke nadruk op compliance te liggen. “Ik kan mijn ogen niet sluiten voor wat er is gebeurd”, aldus Kock tegen het FD. “De commotie rond de bank, eerst over de beloning van de topman en nu weer over tekortschietende compliance, maakt mijn werk absoluut lastiger. We hebben met de brexit een gouden kans bedrijven, ook banken, naar Amsterdam te halen. Maar de komende tijd zullen de vragen alleen gaan over de compliance bij banken.”

ING verliest mogelijk rol als huisbankier gemeente Amsterdam

De situatie toont op een hele praktische manier het belang van een goede naleving van wetten en regels aan. Een bank die haar compliance onvoldoende op orde heeft krijgt niet alleen het OM en toezichthouders achter zich aan, maar leidt ook imagoschade en mogelijk verlies van opdrachten. Imagoschade is lastig in euro’s uit te drukken, maar zeker is dat het zorgt voor inkomstenderving.

Geen gelopen race

Ondanks de aankondiging van een vervroegde aanbesteding uit Kock zijn tevredenheid over het werk dat ING levert. Volgens Kock speelt ING een belangrijke rol op het gebied van innovatie, waarop hij ING als aanjager bestempeld, onder meer vanwege de ING-campus. Het is ook heel goed mogelijk dat alles bij het oude blijft en ING ‘gewoon’ huisbankier van de gemeente blijft, schrijft het FD. “Ik moet eerlijk zijn. We werken met een jaarbegroting van €5 miljard en doen miljoenen transacties per jaar. Er zijn niet zoveel Nederlandse banken die dat kunnen.” Voor de hand liggende alternatieven zijn het eveneens in Amsterdam zetelende ABN AMRORabobank en BNG Bank.

Twijfels in Tweede Kamer

ING regelt niet alleen het bankverkeer voor de gemeente Amsterdam, de bank doet dat ook voor het Rijk, tenminste tot in 2020. De recente ontwikkelingen zijn voor GroenLinks en PvdA aanleiding om de positie van ING als huisbankier van Rijk ter discussie te stellen. "De overheid moet extra streng zijn als het gaat om de handhaving van wet- en regelgeving. Ik heb er grote moeite om nog zaken te doen met een bank die zo over de schreef gaat", aldus Bart Snels van GroenLinks. Hij wil graag onderzoek naar de mogelijkheden om de Volksbank (dat immers in staatshanden is) huisbankier te maken.