Brexit zorgt voor terugkeer RBS op Zuidas

27 maart 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft met het oog op de brexit alvast kantoorruimte gehuurd op de Amsterdamse Zuidas. Dat meldt het FD. Vorig jaar gaf RBS vanwege de brexit al aan het Europese hoofdkwartier naar Amsterdam te verplaatsen. Een locatie werd toen nog niet genoemd, maar RBS lijkt nu haast te willen maken met kwartiermaken op de Zuidas.

Het nieuws over de voorgenomen verhuizing naar de Zuidas komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar werd al duidelijk dat Royal Bank of Scotland (RBS) uitkeek naar een nieuwe uitvalsbasis op het Europese continent. De bank gaf aan dat Amsterdam als vestigingsplaats hoge ogen gooide. RBS geeft daar nu gevolg aan en meldt dat het voor 150 arbeidsplaatsen kantoorruimte heeft gehuurd in de kantoortoren ‘The Rock’.

RBS maakt kwartier op Zuidas

RBS trok zich grotendeels terug uit continentaal Europa na de financiële crisis, waarin de bank genationaliseerd werd. In Nederland bleef echter een tiental zakenbankiers van RBS opereren onder de naam NatWest Markets, met kantoor op de Vijzelgracht. NatWest Markets is ook meteen de naam waaronder de nieuwe Europese uitvalsbasis actief wordt.

Paspoortrechten

Een kantoor in een EU-land is een must als de bank actief wil blijven binnen de EU. Wanneer een bedrijf gevestigd is in een EU-land heeft het automatisch toegang tot de gemeenschappelijke markt van alle lidstaten. Om financiële producten aan te kunnen blijven bieden moet RBS dus een vertegenwoordiging hebben binnen EU-grondgebied. In de bancaire sector wordt hiervoor de term ‘paspoortrechten’ gebruikt.

NatWest Markets is de zakendivisie van RBS. Het bankonderdeel verschaft financiering aan bedrijven en handelt in obligaties en valuta's voor financiële instellingen, institutionele beleggers en bedrijven. Van de 150 geplande arbeidsplaatsen wordt een deel opgevuld door bankiers die nu nog in Londen werken. De rest - salesmensen, handelaren, bankiers - wordt in Europa geworven, aldus topman Ewen Stevenson (CFO) vorige maand.