Het VK blijft belangrijkste handelsregio voor Nederlandse bedrijven

28 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel meer dan 440 financiële dienstverleners (een deel van) hun bedrijfsvoering of personeel naar de Europese Unie hebben verplaatst, blijft het Verenigd Koninkrijk voor driekwart (74%) van de Nederlandse bedrijven ook ná de Brexit het belangrijkste handelsland.

Dat blijkt uit het onderzoek dat Banking Circle uitvoerde onder 337 managers, werkzaam bij bedrijven die zaken doen met bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Waar een deel van de ondervraagden vrezen voor het verlies van klanten als gevolg van de Brexit, geeft bijna de helft (45%) van de bedrijven aan zich hier geen zorgen over te maken.

De meningen over de Brexit zijn verdeeld en dit is ook terug te zien in het onderzoek van Banking Circle. Waar een derde (30%) van de bedrijven bepaalde producten en diensten uit het Verenigd Koninkrijk niet meer kan afnemen vanwege de Brexit, geeft de helft (50%) van de bedrijven aan hier geen last van te hebben. Voor een derde (33%) van de bedrijven is de Brexit geen reden om in de toekomst minder handel te drijven met het Verenigd Koninkrijk.

Het VK blijft belangrijkste handelsregio voor Nederlandse bedrijven

Brexit vraagt aanpassingsvermogen

Hoewel de Brexit grote veranderingen en onduidelijkheden met zich meebrengt, blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de bedrijven hier in zekere mate op voorbereid is. De helft (50%) van de bedrijven geeft bijvoorbeeld aan precies te weten hoe groot de impact van de Brexit op hun bedrijfsvoering is. Tegelijkertijd kiest 61% van de bedrijven ervoor om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de Brexit.

Volgens Marcus Yarbug, Head of Sales Benelux bij Banking Circle, laten de resultaten een duidelijke verdeeldheid zien. “Dat is waarschijnlijk te wijten aan de impact die Brexit heeft op organisaties. Brexit vraagt van alle partijen enige vorm van aanpassing. Alleen zullen deze aanpassingen voor de ene organisatie ingrijpender zijn dan voor de ander.”

“Bij Banking Circle zorgen we er in ieder geval voor dat internationale betalingen zo simpel mogelijk zijn. Dat scheelt bedrijven veel tijd en moeite en maakt dat zij geen rekening hoeven te houden met hogere kosten als gevolg van de Brexit.”

Lees ook: Meer dan 40 financiële instellingen kiezen voor Amsterdam na brexit