Britse bancaire grootverdieners vluchten naar Europese vasteland

22 september 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

In het Verenigd Koninkrijk wonen nog altijd – en dat zal ook nog wel even zo blijven – de meeste bankiers die meer dan één miljoen per jaar verdienen. Toch neemt het aantal ‘bancaire miljonairs’ in rap tempo af. Van de 4.938 bankiers met een miljoenensalaris wonen er ‘nog maar’ 3.519 in het Verenigd Koninkrijk; een daling van 3% in één jaar tijd.

Dat blijkt uit cijfers van Europese bankentoezichthouder EBA. Het aantal grootverdieners steeg daarentegen juist flink in Italië (17%), Frankrijk (15%) en Duitsland (9%). De Britse toevlucht naar het Europese vasteland is vermoedelijk te verklaren vanuit de Brexit. Vooral Amerikaanse banken besloten destijds om (deels) te verhuizen naar bijvoorbeeld Parijs of Frankfurt. In 2020 waren er naar schatting al zo’n 7.000 bankmedewerkers verhuisd naar het Europese vasteland.

Nederland wordt daarbij niet als ‘aantrekkelijke’ nieuwe locatie bestempeld. Sinds 2015 bestaat er in Nederland een bonusplafond, waardoor bonussen niet hoger mogen zijn dan 20% van het vaste jaarsalaris. Tevens worden in Nederland vertrekvergoedingen beperkt tot maximaal één jaarsalaris. Britse bankiers verdienen juist wél behoorlijk aan bonussen; de best betaalde Britse bankier verdiende in 2019 zelfs €65 miljoen.

Britse bancaire grootverdieners vluchten naar Europese vasteland

Bitterzoet

Overigens is Brexit niet de enige verklaring voor de stijging van het aantal EU-bankiers die meer dan één miljoen per verdienen. De zakenbank-afdelingen van banken in Duitsland, Italië en Frankrijk boekten bijvoorbeeld ook goede resultaten. Een laatste verklaring van EBA is bitterzoet. De bankentoezichthouder telde – vanwege grootschalige herstructureringen en fusies – relatief veel bankiers die in 2019 een miljoenenontslagvergoeding ontvingen.