Nederlandse bankiers zijn internationaal gezien ‘armoedzaaiers’

17 september 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Uiteraard hoeven bankiers in Nederland niet op een houtje te bijten. Internationaal gezien verdienen Nederlandse bankiers echter ‘relatief weinig’. Uit een rapport van de Europese bankentoezichthouder EBA blijkt dat Nederland op de drieëntwintigste plek staat qua gemiddeld jaarsalaris voor topbankiers.

Tevens ligt het gemiddelde salaris van Nederlandse bankiers met een miljoenensalaris op ongeveer een derde van het Europese gemiddelde. In Nederland geldt er sinds 2015 een bonusplafond voor de financiële sector waardoor bonussen niet hoger mogen zijn dan 20% van het vaste salaris. Ook werd in 2015 de vertrekvergoeding beperkt tot maximaal één jaarsalaris.

In het Verenigd Koninkrijk worden juist wel relatief hoge bonussen uitgekeerd: 3519 Britse bankiers verdienen meer dan één miljoen. De best betaalde Britse bankier verdiende in 2019 zelfs €65 miljoen. Nederland daarentegen kent slechts 37 bankiers die over een miljoenensalaris beschikken en eindigt daarmee op de zevende plek.

Number of high earners by Member State

Leegloop van talent?

Door sommigen wordt het Nederlandse salarisplafond als problematisch gezien. Men vreest bijvoorbeeld dat talentvolle Nederlandse bankiers een stap naar het buitenland prefereren omdat men daar simpelweg meer kan verdienen. Oud-ING-topman Ralph Hamers behoorde met zijn €2 miljoen salaris bijvoorbeeld tot de laagstbetaalde CEO’s van de 100 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. Een salarisverhoging van Hamers werd in 2018 teruggedraaid.