RBS schrapt bijna 900 IT-banen in Londen

31 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) heeft aangegeven bijna 900 IT-banen weg te gaan bezuinigen. De Britse vakbond Unite toont zich misnoegd over het nieuws van deze herstructurering, slechts enkele maanden nadat RBS al openbaarde honderden tech-jobs weg te snijden. De plannen moeten voltooid zijn in 2020.

Het zijn onzekere tijden voor bankpersoneel in The City. Niemand weet nog goed wat Brexit gaat brengen, maar in het slechtste geval zullen tienduizenden banen verloren gaan in de financiële sector. De vakbond Unite claimt dat Royal Bank of Scotland (RBS) 40% van het vaste IT-personeel in Londen te kennen heeft gegeven dat hun baan zal gaan verdwijnen, wat neerkomt op 650 banen. Daarnaast wil RBS af van 65% van de IT-banen die door freelancers bezet worden, wat neerkomt op 230 banen. Samen maakt dat bijna 900 banen minder in 2020.

RBS schrapt bijna 900 IT-banen in Londen

Rob MacGregor - vertegenwoordiger van vakbond Unite - is niet te spreken over het aangekondigde nieuws: “In 2020 zal er slechts nog een fractie over zijn van de IT-afdeling van RBS. Uiteindelijk zijn het werknemers en consumenten die de prijs moeten gaan betalen in de vorm van uitgeklede dienstverlening.” Hij vervolgt: “De fixatie van RBS op het wegsnijden, herstructureren en outsourcen van banen die goed ingevuld kunnen worden door huidig RBS IT-personeel is onacceptabel. Deze bank is overeind gehouden met belastinggeld en zou moeten investeren in Britse banen in plaats van ze af te vloeien naar bijvoorbeeld India.”

Kleinere bank

RBS - dat onlangs nog aankondigde zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam te willen vestigen met het oog op een Brexit - ziet de zaken vanzelfsprekend anders dan de vakbond. Een vertegenwoordiger van RBS legt de beslissing verder uit: “RBS wordt een minder complexe en bovendien kleinere bank, met de focus op het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het is onvermijdelijk dat dit ook op de IT-afdeling invloed gaat hebben.”

Groei buiten Londen

“In het kader van transparantie voor de langere termijn delen we nu alvast onze plannen voor 2020 met de vakbond,” zo gaat de zegsman van RBS verder. “Daarnaast willen we onze basis van freelance werknemers verkleinen om het aantal vaste medewerkers te kunnen vergroten. Bovendien gaan we weliswaar inkrimpen in Londen, maar willen we extra gaan investeren in andere steden in het Verenigd Koninkrijk.”