RBS Nederland bouwt verder af zonder topman

23 oktober 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

RBS Nederland topman Jan de Ruiter neemt afscheid van zijn functie als topman van de Nederlandse tak van de Britse bank. Hij zal Idzard van Eeghen, de CRO van RBS Nederland, adviseren bij de verdere afbouw van de Nederlandse activiteiten, die worden teruggebracht tot zo’n 15 werknemers.

In maart 2015 maakte Royal Bank of Scotland (RBS) bekend zijn activiteiten in Nederland op enkele functies na volledig af te bouwen. De Britse bank wil zich meer richten op 13 kernmarkten en trekt zich daarom terug uit twee derde van de landen waarin de bank de afgelopen jaren actief is geweest, waaronder Nederland. Deze ingrijpende koers werd besloten omdat RBS in 2014 voor het 7e jaar op rij verlies draaide. Om de bank weer winstgevend te maken moet de bank flink op zijn kosten besparen.

RBS

Jan de Ruiter
RBS Nederland werd ruim 7,5 jaar geleid door Jan de Ruiter, die in dienst kwam van RBS toen in 2007 de zakelijke tak van De Ruiter’s voorgaande werkgever ABN AMRO werd overgenomen. Van de 3.500 werknemers die de Nederlandse tak van RBS toen telde, zullen er eind 2015 nog zo’n 450 over zijn, meldt het FD. De komende jaren wordt het personeelsbestand verder afgebouwd, tot een geschatte grootte van 15 werknemers die Nederlandse klanten zullen blijven ondersteunen op het gebied van risicobeheer en financieringen.

De Ruiter heeft inmiddels afscheid genomen van RBS Nederland, en is alleen nog actief als adviseur voor de Britse bank. De komende periode zal hij Chief Risk Officer Idzard van Eeghen bijstaan met advies over de verder afwikkeling van de Nederlandse activiteiten van RBS. In gesprek met het FD noemde De Ruiter het ‘een natuurlijk moment van afscheid’.