Steeds meer betalingen zonder tussenkomst van een bank

07 oktober 2015 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In 2014 is een wereldwijde recordhoogte bereikt van het aantal non-cash betalingen – met 389,7 miljard betalingen een stijging van 8,9% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het World Payments Report 2015 van Capgemini in samenwerking met de Royal Bank of Scotland (RBS). In het rapport wordt ingegaan op de belangrijkste ontwikkelingen in de wereldwijde markt voor betalingsverkeer, waaronder de opkomst van Azië, toename van verborgen betalingen en de kansen en bedreigingen voor banken. 

Wereldwijd is een verschuiving zichtbaar naar meer digitale dan cash-betalingen. Dat blijkt uit het recente onderzoeksrapport ‘World Payments Report 2015’ dat Capgemini samen met RBS heeft uitgebracht. In 2014 heeft het aantal non-cash betalingen een recordhoogte bereikt van 389,7 miljard transacties – een stijging van 8,9% ten opzichte van 2013. Ook het jaar daarvoor, in 2013, steeg het aantal niet contante betalingen met 7,6% toen als gevolg van een stevige groei van het aantal non-cash transacties in opkomende landen in Azië en de invoering van mobiele betaaltechnologie in volwassen markten. 

Groei in 2014

De groei van 2014 wordt volgens het World Payments Report gedreven door een aantal belangrijke ontwikkelingen. De belangrijkste daarvan zijn het herstel van de wereldeconomie en de opkomst van Aziatische economieën. In opkomende landen in Azië is in 2014 het aantal non-cash transacties gestegen met maar liefst 27% door het toenemend gebruik van online en mobiele technologie, en in 2013 met 22%. 

In China groeide het aantal non-cash transacties in 2013 nog veel harder, met 37,7%, door de verdere uitrol van betalingsmogelijkheden met betaalkaarten overal in het land. Het aantal mobiele transacties groeide met een duizelingwekkende 170% naar 4,5 miljard transacties. Volgens het rapport is China nu na de VS (#1), de Eurozone (#2) en Brazilië (#3) de regio met de meeste non-cash transacties wereldwijd. 

Verborgen betalingen

Een belangrijke uitdaging voor banken en overheden is de groei in het aantal ‘verborgen’, of ‘niet-bancaire’ transacties. Met de brede invoering van mobiele technologie voor betalingen door middel van bijvoorbeeld apps of digitale portemonnees, vinden er ook steeds meer betalingen plaats zonder de tussenkomst van een bank. In 2014 waren 40,9 miljard transacties (ongeveer 10% van het totaal) verborgen. Volgens de onderzoekers kan dit een bedreiging vormen: “Omdat verborgen betalingen niet hoeven te voldoen aan wet- en regelgeving zijn er zorgen met betrekking tot privacybescherming, informatiebeveiliging, geschillenbeslechting en de mogelijkheden om fraude en witwaspraktijken aan te pakken”, aldus de onderzoekers in een recent persbericht. 

Sterke positie van banken 

Volgens Capgemini en RBS hebben banken nog steeds een sterke positie om klantgerichte innovatie te bieden, ondanks de opkomst van concurrerende betaaldiensten en nieuwe en alternatieve betalingsmethoden. Banken zijn namelijk beter gepositioneerd voor het bieden van holistische oplossingen die alle instrumenten en kanalen overkoepelen. “Terwijl banken hun holistisch aanbod blijven verbeteren, kan real-time betalingsverkeer als aanjager voor banken fungeren om nieuwe proposities te ontwikkelen en zakelijke groei te stimuleren. Met deze systemen kan geld in enkele seconden van de ene naar de andere rekening worden verplaatst”, aldus de onderzoekers, maar vooruitgang op het gebied van real-time betalingsverkeer wordt nog gehinderd door het gebrek aan interoperabiliteit van systemen. Capgemini: “Toezichthouders kunnen dit probleem oplossen door samen te werken aan standaarden en regels voor de industrie.” Op dit gebied zou ook de blockchain technologie nog een uitkomst kunnen zijn, met de potentie om de hele markt te transformeren. 

“Elk jaar worden banken geconfronteerd met nieuwe en grotere innovatie-uitdagingen om handigere, snellere, veiligere en meer mobiele betaalmethoden te ontwikkelen”, zegt Andrew Lees, Global Sales Officer van Capgemini Financial Services. “Aanbieders van betalingsdiensten zullen een lange termijn aanpak moeten volgen en holistische wereldwijde oplossingen moeten implementeren om aan deze uitdagingen te voldoen.”  

“Ook voor de Nederlandse betalingsverkeermarkt is dit rapport bijzonder interessant en relevant gezien het eerder dit jaar vastgestelde plan om binnen vier jaar een infrastructuur voor real-time betalingsverkeer neer te zetten voor betalingen”, voegt Paul Koetsier, Payments Business Consultant van Capgemini Financial Services, toe.