Banken maken lenen voor mkb gemakkelijker met behulp van technologie

12 augustus 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Drie grote banken in Nederland zijn overgestapt op digitaal lenen aan kleine mkb’ers. Dit als gevolg van de toenemende concurrentie van nieuwe partijen die ondernemers binnen 24 uur krediet verzekeren. De grootste banken hebben mede vanwege de afnemende omzet een oplossing gevonden om de kleine mkb’ers van hun voorzieningen te voldoen. Zo zijn er diverse platformen opgericht om digitale leningen te verstrekken. Denk hierbij aan websites als Fundr, New10 en Funding Options. Hoe zijn deze partijen tot stand gekomen? 

Mede door de - inmiddels steeds langer geleden - kredietcrisis is de situatie voor kleine bedrijven verslechterd. Afgelopen jaren kwamen deze bedrijven lastig aan diverse zakelijke leningen. Alleen de grote jongens konden nog investeringen doorvoeren door leningen af te sluiten. In de afgelopen paar jaar is dit beeld gekanteld. Echter is het wederzijdse vertrouwen op een laag niveau. Investeringen worden stopgezet en kleine bedrijven gaan voor 100% zekerheid door alleen te sparen.

Fundr

Rabobank introduceert als laatste grootbank een digitale plek om te lenen, genaamd Fundr. Dit platform maakt gebruik van digitale technieken die lange procedures via een lokale kantoren overbodig maken. Hierdoor gaat het aanvragen van een lening stukken sneller en kan Rabobank concurreren met alternatieve kredietverstrekkers.. De andere grootbanken hebben eerder een eigen online lener in de markt gezet. “Met Fundr hebben we bekeken hoe we met data, machine learning en PSD2, waarmee we mee mogen kijken op de betaalrekening van het mkb-bedrijf, onze klanten tijd kunnen besparen”, aldus de bank.

New10

Twee jaar geleden al presenteerde ABN AMRO New10. Een plek waar iedere mkb’er zakelijk krediet kan aanvragen. Van ruim duizend kleine leningen die het bedrijf inmiddels heeft verstrekt valt het merendeel in de bandbreedte 20.000 tot 250.000 euro tegen een maximale rente van 9 procent. Het leenbedrijf wil nu ook producten van andere aanbieders gaan verkopen, daarmee vergroot het de afstand tot het moederbedrijf ABN AMRO.

Funding Options

ING werkt voor zijn digitale leenproces samen met het Britse leenplatform Funding Options. Funding Options is een marktplaats voor zakelijke financiering. Na een proefperiode heeft ING begin dit jaar de Britten verankerd in het dienstenportfolio van de bank. Tot nu toe heeft de bank ruim tweehonderd ondernemers via Funding Options aan kapitaal geholpen.

Heel verrassend is het niet dat banken nu met het aanbieden van digitaal krediet komen. In de afgelopen zeven jaar is het aantal zakelijke kredietklanten van banken met maar liefst 40% gedaald. Daarom introduceert ABN AMRO New10, komt ING met Funding Options en introduceert Rabobank Fundr. Zo wordt geld lenen via banken voor kleine partijen gemakkelijker.